2015-01-26 15:27Pressmeddelande

Rekordinsamling av glasögon för Optiker utan gränser

SmarteyesSmarteyes

Organisationen Optiker utan gränser har samlat in 47 629 glasögon. Årets insamling är därmed den största hittills I april åker Optiker utan gränser, ett samarbete mellan hjälporganisationen Vision for all och optikkedjan Synoptik, till Guatemala för att hjälpa tusentals barn och vuxna med glasögon och synundersökningar. För många av dem man hjälper innebär nya glasögon för första gången en möjlighet till arbete och skolgång.

– Dålig syn påverkar miljontals människors runt om i världen. För de som inte har råd med glasögon kan det innebära att man inte kan läsa böckerna i skolan och därmed inte utbilda sig. Många förblir analfabeter som aldrig får chansen till ett arbete. Ett par glasögon kan göra stor skillnad och hjälpa människor ur fattigdom, säger John Godoy, som är grundare av Vision for all och tillsammans med Synoptik initiativtagare till Optiker utan gränser.

Synoptik, som kommer att utföra synundersökningarna i Guatemala, har engagerat både personal och kunder i insamlingen.

– Vi vill tacka alla tusentals svenskar som lämnat in sina glasögon till oss och därmed bidragit till ett bättre liv för många fattiga i Guatemala. Årets engagemang för Optiker utan gränser har varit utan motstycke. Vi har fördubblat insamlingen jämfört med tidigare år och Optiker utan gränser har till och med engagerat andra optikkedjor, något vi inte sett tidigare, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på optikkedjan Synoptik.

Förra året samlade Optiker utan gränser in 23 000 glasögon vilket resulterade i hjälp till tusentals människor i Peru. I år har svenska folket skänkt ännu fler av sina gamla, men väl fungerande glasögon till Optiker utan gränser. Resan till Guatemala genomförs under två veckor i början av april.

Orterna som skänkt mest till Optiker utan gränser:

Ort Antal insamlade glasögon
1. Täby 2900
2. Helsingborg 2671
3. Enköping 1709
4. Farsta 1509
5. Karlstad 1500
6. Stockholm City 1221
7. Skärholmen 1207
8. Vetlanda 1154
9. Västerås 1122
10. Hultsfred 972

Vad är Optiker utan gränser?
Optiker utan gränser är ett samarbete mellan Synoptik och hjälporganisationen Vision for all. Tillsammans samlar man in begagnade glasögon som via årliga biståndsresor skänks till lokalbefolkningen i utsatta länder. Synoptiks optiker och optikerassistenter genomför synundersökningar och utprovning av glasögon på plats. Av dem man hjälper är cirka 60 procent kvinnor, en av fem är barn och unga vuxna. En majoritet har aldrig haft korrekt synkorrigering tidigare.

För mer information:
Lottie Funck Ekelund, marknadschef Synoptik, tfn: +46 (0)73-523 40 22
John Godoy, grundare Vision for all, tfn: +46 (0)70-222 56 70
Bilder för fri publicering kontakta: Olof Mattsson, tfn: +46 (0)70-958 96 31


Om Synoptik Sweden AB

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se


Kontaktpersoner

Roland Olsson
Verkställande direktör
Roland Olsson
Rebecka Rane
Optiker och ingår i Synoptiks kliniska team/support
Rebecka Rane
Marielle Wernoltz
Marketing Manager
Marielle Wernoltz