2016-10-10 08:00Pressmeddelande

Pressinbjudan till Sveriges största syntest av bilförare – över en miljon bilister har trafikfarlig syn

SmarteyesSmarteyes

Den 20 oktober bjuder Synoptik och Bilprovningen in media till den årliga Synbesiktningen – Sveriges största syntest av bilförare. Under denna dag erbjuder vi cirka 2 000 bilister att testa sin syn samtidigt som fordonet besiktas på Bilprovningen. Tidigare års undersökningar visar att var sjätte bilist, över en miljon förare*, börjar se oskarpt redan på två meters avstånd och därför utgör en direkt trafikfara. Kom och se när vi testar bilister och testa själv om du har trafiksäker syn.

Vad: Synbesiktningen – Sveriges största syntest av bilförare.
När: 20 oktober, kl. 09.00-16.00
Var: På 53 av Bilprovningens stationer (se stationsförteckning i bilaga)

För att boka intervjuer med Synoptiks och Bilprovningens personal i samband med Synbesiktningen, vänligen kontakta:

Olof Mattson
Presskontakt Synoptik
0709-58 96 31olof.mattson@perspective.se
Cecilia Blom Hesselgren
Kommunikationschef Bilprovningen
0706-87 03 66cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se

* Baserat på att 6 282 390 personer har B-körkort i Sverige 2016.

Vad är Synbesiktningen?
Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull bilkörning. Under 7 år har totalt 19 000 syntester genomförts, och resultatet har visat att omkring 18 procent av förarna har en syn som är direkt trafikfarlig och oskarp redan på två meters avstånd. Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då kraven på bilförarnas syn ökar som mest. För mer information, besök www.synbesiktningen.se

Kort om Synoptik
Synoptik etablerades i Sverige 1991 och är idag med över 120 butiker och en omsättning nära en miljard en av landets ledande aktörer inom optik. Genom att erbjuda kvalitetsoptik som alla kan ha råd med ska Synoptik bli Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks därför en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 6000 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se synoptik.se.

Kort om Bilprovningen
Med ansvarskänsla, närhet och kunden i fokus är Bilprovningen din trygghet för säkra fordon och bättre miljö. Med 95 stationer och 650 medarbetare är Bilprovningen Sveriges ledande aktör för besiktning av motordrivna fordon. Under 2015 omsatte företaget 708 MSEK. Bilprovningen grundades 1963 och ägs av svenska staten. För mer information besök www.bilprovningen.se.


Om Synoptik Sweden AB

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se


Kontaktpersoner

Roland Olsson
Verkställande direktör
Roland Olsson
Rebecka Rane
Optiker och ingår i Synoptiks kliniska team/support
Rebecka Rane
Marielle Wernoltz
Marketing Manager
Marielle Wernoltz