2014-11-11 16:07Pressmeddelande

Pressinbjudan: Kör som var sjätte bilist – testa att köra bil med trafikfarlig och olagligt dålig syn

SmarteyesSmarteyes

Den 18 november, kl. 15.00–17.00, bjuder Synoptik och Bilprovningen, som ligger bakom undersökningen Synbesiktningen, in media till Gillinge testbana i Vallentuna.
På plats får du testa att köra bil med glasögon som gör din syn trafikfarlig och olagligt dålig. En syn som var sjätte bilist har enligt Synbesiktningen. Under testet kommer du själv få uppleva hur vägskyltar blir suddiga, hur avståndsbedömningen försvinner och hur lite du ser av gångtrafikanterna.

Ungefär var sjätte svensk bilist kör med en syn som är sämre än vad körkortslagen tillåter. Testet den 18 november genomförs med hjälp av legitimerade optiker från Synoptik och representanter från Bilprovningen. Det spelar ingen roll hur du ser idag, våra optiker justerar din syn till ”rätt” synfel.

Vad: Testa själv att köra som var sjätte bilist – en del av Synbesiktningen, Sveriges största syntest av förare.
När:
18 november, kl. 15.00–17.00.
Var:
Gillinge Testbana, Gillinge 1, 186 21 Vallentuna
Anmälan:
Olof Mattson, presskontakt Synoptik, tfn: 0709-58 96 31, e-post: olof.mattson@perspective.se.
Cecilia Blom Hesselgren, Kommunikationschef Bilprovningen, tfn: 0706-87 03 66, e-post:
cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se

Vad är Synbesiktningen?

Synbesiktningen är en gemensam kampanj för Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull bilkörning. Under 5 år har totalt 18 000 syntester genomförts, och resultatet har visat att omkring 15 procent av förarna har en syn som är direkt trafikfarlig. Synbesiktningen genomförs under den period på året då kraven på bilförarna ökar som mest: väglag, regn och mörker gör att det är extra krävande att köra bil under senhösten.

Kort om Synoptik

Synoptik etablerades i Sverige 1991 och är idag med över 100 butiker en av landets ledande aktörer inom optik. Genom att erbjuda kvalitetsoptik som alla kan ha råd med ska Synoptik bli Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks därför en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är en del av GrandVision B.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 5000 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se synoptik.se.

Kort om Bilprovningen

Med ansvarskänsla, närhet och kunden i fokus är Bilprovningen din trygghet för säkra fordon och bättre miljö. Med 92 stationer och 650 medarbetare är Bilprovningen Sveriges ledande aktör för besiktning av motordrivna fordon. Under 2013 genomförde företaget närmare 2,5 miljoner besiktningar och omsatte 785 MSEK. Bilprovningen grundades 1963 och ägs av svenska staten. För mer information besök www.bilprovningen.se.


Om Synoptik Sweden AB

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se


Kontaktpersoner

Roland Olsson
Verkställande direktör
Roland Olsson
Rebecka Rane
Optiker och ingår i Synoptiks kliniska team/support
Rebecka Rane
Marielle Wernoltz
Marketing Manager
Marielle Wernoltz