2015-04-02 11:34Pressmeddelande

Optiker utan gränser reser till Guatemala för att hjälpa tusentals att se bättre – samlat in 47 629 glasögon

SmarteyesSmarteyes

Efter att ha gjort en av de största insamlingarna i sitt slag i Sverige och samlat in 47 629 glasögon, reser idag Optiker utan gränser till Guatemala. Teamet av optiker och optikerassistenter har med sig glasögon som ska hjälpa barn och vuxna att se bra så att de kan arbeta och gå i skolan. Det är femte året i rad som Optiker utan gränser, ett samarbete mellan hjälporganisationen Vision for all och optikkedjan Synoptik, hjälper människor i fattiga länder med glasögon och synundersökningar.

– Synen är avgörande för att barn ska lära sig att läsa. Den är också oerhört viktig för alla de vuxna som arbetar och ska försörja sina familjer. Tyvärr är det många som inte har råd eller möjlighet att köpa glasögon och därmed lever ett liv med dålig syn och tvingas sluta skolan eller arbetet. Det är ett globalt problem som påverkar miljontals människor i vardagen, säger John Godoy, en av de tio optiker och optikerassistenter som följer med på resan till Guatemala.

Med på resan är optiker och optikerassistenter från hela landet:

Jenny Österdahl Täby
Joakim Ivarsson Alingsås
Karin Roslund Kalmar
Lars-Erik Jonsson Östersund
Lena Davisson Sollentuna
Lina Lundvik Uppsala
Lotta Landqvist Hultsfred
Mari Ljungblad Stockholm
Mona Lundgren Bromma


Förra året samlade Optiker utan gränser in 23 000 glasögon vilket resulterade i hjälp till tusentals människor i Peru. Tidigare har man bland annat rest till Bolivia och Nicaragua. Hjälporganisationen vill hjälpa så många som möjligt och reser därför ofta till nya destinationer där man ser att behovet är som störst. I år har svenska folket skänkt 47 629 av sina gamla men väl fungerande glasögon till Optiker utan gränser inför resan till Guatemala 2-17 april.

Vad är Optiker utan gränser?
Optiker utan gränser är en hjälporganisation startad av Synoptik som hjälper människor runt om i världen att se bättre. Via Synoptiks butiker samlas begagnade glasögon in som under årliga hjälpresor skänks till behövande. Synoptiks optiker och optikerassistenter genomför synundersökningar och utprovning av glasögon på plats. Av dem man hjälper är cirka 60 procent kvinnor, en av fem är barn och unga vuxna. En majoritet har aldrig haft korrekt synkorrigering tidigare. Man samarbetar med Vision For All som är en svensk hjälporganisation som hjälper till med lokala kontakter och bistår i arbetet.

För mer information:
Camilla Danielsson, projektledare, Optiker utan gränser, tfn: +46 (0)70-956 59 50
John Godoy, grundare av Vision for all, tfn: +46 (0)70-222 56 70
Bilder för fri publicering och kontakt till ambassadörer: Olof Mattsson, tfn: +46 (0)70-958 96 31


Om Synoptik Sweden AB

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se


Kontaktpersoner

Roland Olsson
Verkställande direktör
Roland Olsson
Rebecka Rane
Optiker och ingår i Synoptiks kliniska team/support
Rebecka Rane
Marielle Wernoltz
Marketing Manager
Marielle Wernoltz