2018-03-31 06:34Pressmeddelande

Idag åker Optiker utan gränser till Peru för att hjälpa tusentals medmänniskor att se bättre

SmarteyesSmarteyes

Nu åker hjälporganisationen Optiker utan gränser till Peru för att göra synundersökningar och prova ut glasögon till medmänniskor. Sju optiker och optikerassistenter åker från Arlanda med väskorna fullpackade med glasögon och utrustning för att kunna hjälpa barn och vuxna till ett liv med bättre syn. Inför resan har 73948 glasögon har samlats in av svenska folket.

Detta är åttonde året i rad som Synoptiks biståndsorganisation Optiker utan gränser genomför en hjälpresa. Under två veckor kommer teamet åka till olika platser i Peru för att hjälpa så många som möjligt.
– Jag hoppas att vi kommer kunna göra många synundersökningar och ge bort så många glasögon som möjligt. Optiker utan gränser gör ett väldigt viktigt jobb och redan under min optikerutbildning hörde jag talas om resorna. Det känns fantastiskt att nu få chansen att åka och göra skillnad, säger Emelie Steirud, optiker på Synoptik på Allum i Partille och en av dem som åker till Peru med Optiker utan gränser.

Med på resan åker följande optiker och optikerassistenter från hela landet:

John Godoy Linköping
Anna Huhtala-Halldén Gävle
Tanja Håkansson Malmö
Evelina Sidenbäck Vimmerby
Emelie Steirud Göteborg
Sarah Tranquist Kalmar
Josefine Uhac Västerås

Under förra årets resa som också gick till Peru kunde 3184 medmänniskor hjälpas med synundersökningar och glasögon. Tidigare har Optiker utan gränser gjort hjälpresor till bland annat Bolivia, Guatemala och Nicaragua. Optiker utan gränser är fortsatt Sveriges största glasögoninsamling och har under åren samlat in över 350000 glasögon.

Fakta om världens syn**

  • Över 250 miljoner människor beräknas ha nedsatt syn, en siffra som väntas öka i framtiden.
  • 80 procent av alla synnedsättningar kan avhjälpas eller förebyggas. Glasögon är fortfarande det bästa och mest tillgängliga hjälpmedlet för detta eftersom just okorrigerade brytningsfel är den främsta orsaken till måttlig och svår synnedsättning.
  • Grå starr är den vanligaste orsaken till blindhet i medel- och låginkomstländer. Grå starr kan förebyggas med solglasögon.

Optiker utan gränser i siffror

  • Optiker utan gränser har under åren samlat in cirka 350 000 glasögon. De som inte använts under resorna har skänkts vidare till Vision For All för att ingå i andra biståndsprojekt.
  • Totalt har Optiker utan gränser hjälpt cirka 21 000 medmänniskor att se bättre.
  • Av dem man hjälper är cirka 60 procent kvinnor. En majoritet har aldrig ägt ett par glasögon tidigare.

Vad är Optiker utan gränser?
Optiker utan gränser är en biståndsorganisation startad av Synoptik som hjälper människor i tredje världen till ett liv utan synfel. Via Synoptiks butiker samlas begagnade glasögon in som under årliga hjälpresor skänks till behövande. Synoptiks optiker och assistenter genomför synundersökningar och utprovningar av glasögon på plats. Samarbetet sker med Vision For All, en svensk biståndsorganisation som hjälper till med lokala kontakter och bistår i arbetet. För mer information, www.synoptik.se

**Länk till fakta från WHO om synfel runt om i världen
Länk till Optiker utan gränsers pressrum

För mer information:
Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör Synoptik, tfn: +46 (0)73-523 40 22, e-post: lfe@synoptik.se
Bilder för fri publicering kontakta: Rebecca Sinnerstedt, tfn: +46 (0)70-57 50 955, e-post: rebecca.sinnerstedt@perspective.se 


Om Synoptik Sweden AB

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se


Kontaktpersoner

Roland Olsson
Verkställande direktör
Roland Olsson
Rebecka Rane
Optiker och ingår i Synoptiks kliniska team/support
Rebecka Rane
Marielle Wernoltz
Marketing Manager
Marielle Wernoltz