2014-03-28 16:19Bloggpost

Optiker utan gränser är just nu i Chimbote – gör över 300 synundersökningar varje dag

SmarteyesSmarteyes

Just nu är Optiker utan gränser i staden Chimbote och hjälper tusentals fattiga peruaner att se bättre. Ett par glasögon gör stor skillnad och ger möjlighet att gå i skola, arbeta och på så sätt en väg ur fattigdom. Optiker utan gränser räknar med att kunna göra flera tusen synundersökningar under resan.

– Hittills har vi varit på många platser i Peru där behovet av glasögon är stort. Bara på en dag kan vårt team som består av optiker och optikerassistenter från Synoptik göra flera hundra synundersökningar. Köerna för att få ett par glasögon ringlar ofta långa och teamet arbetar hårt för att hjälpa så många som möjligt, säger John Godoy som leder arbetet i Peru.

70 procent av alla som Optiker utan gränser hjälper är kvinnor och en av fem är barn. Ofta handlar det om att man inte kan sköta vardagliga sysslor när synen är för dålig. Eller att man aldrig lärt sig läsa som en följd av ett synfel utan synkorrigering.

Läs gärna mer om människorna vi möter under vår resa i Peru.

Vad är Optiker utan gränser?
Optiker utan gränser är ett samarbete mellan Synoptik och hjälporganisationen Vision For All. Tillsammans samlar man in begagnade glasögon som via årliga biståndsresor skänks till lokalbefolkningen i utsatta länder. Synoptiks optiker och optikerassistenter genomför synundersökningar och utprovning av glasögon på plats. Av dem man hjälper är cirka 70 procent kvinnor och en av fem är barn. En majoritet har aldrig haft korrekt synkorrigering tidigare.Om Synoptik Sweden AB

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se


Kontaktpersoner

Roland Olsson
Verkställande direktör
Roland Olsson
Rebecka Rane
Optiker och ingår i Synoptiks kliniska team/support
Rebecka Rane
Marielle Wernoltz
Marketing Manager
Marielle Wernoltz