2024-03-20 05:00Pressmeddelande

Ny undersökning: 3 av 4 västeråsare vill undvika plast

Dekorbild med tomma plastförpackningar.

De allra flesta västeråsare vill minska sin plastkonsumtion. Det visar en undersökning gjord på uppdrag av Sveriges Konsumenter. Västerås är utvald som pilotkommun i ett europeiskt projekt för att minska plastanvändningen. Och nu välkomnas fler västeråsare att haka på!

Varje år använder vi svenskar 1,3 miljoner ton plast. Det motsvarar mer än 120 kilo per invånare och år. 40 procent av all plast i Europa används till engångsartiklar, som till exempel matförpackningar.

Onödigt mycket plast, säger hela nio av tio tillfrågade i undersökningen. Och mer än tre av fyra försöker redan att minska på engångsplast och plastförpackningar när de kan, framför allt när de handlar i butik.

Västerås pilotstad i nytt plastprojekt

Men går det att minska plastkonsumtionen i hushållen ytterligare? Det är den stora frågan i projektet Baltiplast, där sju länder i Östersjöregionen deltar och Sveriges Konsumenter samt Västerås stad är samarbetspartners.

Med start i april är tanken att västeråsare ska kunna delta i en stor plastutmaning, Plastkampen. Under åtta veckor få de med stöd av projektets coacher försöka minska på sin plastkonsumtion. Är det ens möjligt?

– Det känns bra att just Västerås är pilotstad eftersom Västerås stad har kommit långt i sin plaststrategi, säger Hillevi Persson, projektledare på Sveriges Konsumenter.

Nu hoppas hon att många västeråsare ska anta utmaningen i Plastkampen.

– Undersökningen visar glädjande nog att det finns ett stort engagemang bland västeråsarna.

Tanken är att projektet sedan ska spridas till fler områden i Sverige. Baltiplast pågår i tre år och finansieras av EU:s Interreg-program.

Västerås stad är en av flera samarbetspartners i projektet.

– Det är inspirerande att arbeta tillsammans med Sveriges konsumenter i det här projektet. Vi ser fram emot resultaten av Plastkampen och hoppas att många västeråsare vill vara med, säger Eva Kruse, projektledare för Hållbar plastanvändning i Västerås stad.

Är du intresserad av att delta i Plastkampen? Läs mer och anmäl dig på Sveriges Konsumenters hemsida: https://www.sverigeskonsumenter.se/plastkampen

Fler siffror ur undersökningen:
    • 88 % av dem som redan försöker undvika plast gör det för att det är bättre för miljön. Hälsa kommer först på fjärde plats (28 %).
    • 76 % av dem som inte försöker undvika plast i dag skulle vilja se alternativ som är bättre än plast för att göra det.
    • 85 % anger att det mest är plast från livsmedelsförpackningar i soporna.
    • Det är också i matbutiken som de upplever det som svårast att undvika plast.
    • Den lösning som respondenterna tycker är bäst för att minska engångsplast och plastförpackningar i vardagen är tillgång till andra förpackningsmaterial (67%).
    • Den aktör som respondenterna tycker har störst ansvar för att minska på engångsplasten och plastförpackningarna är producenter/tillverkare (65%). (Bara 13% tyckte att det är politikernas ansvar).
    • Den plast som de flesta allra helst vill bli av med är livsmedelsförpackningar från matbutiken (59%), följt av emballage.
Läs mer: 5 skäl att minska din plastkonsumtion

Så gjordes enkäten: Enkäten utfördes av Norstat på uppdrag av Sveriges Konsumenter i december 2023. 308 personer svarade på enkäten (37 %).



Om Sveriges Konsumenter

Sveriges Konsumenter är en oberoende, ideell organisation som tillsammans med sina medlemsorganisationer arbetar för alla konsumenters bästa genom att granska företag, påverka politiken och stärka konsumentmakten. Visionen är ett hållbart samhälle där konsumentens röst och rätt är stark. Sveriges Konsumenter ger även ut tidningen Råd & Rön och samarbetar med internationella konsumentorganisationer.