Med anledning av Romina Pourmokhtaris utspel om Temu och Shein har Sveriges Konsumenters generalsrekreterare Johanna Hållén i dag skickat ett öppet brev till klimat- och miljöministern:
Hej Romina,
Tack för att du lyfter riskerna för svenska konsumenter att handla på e-handelssajter som Temu och Shein. Farorna med att handla på dessa e-handelssajter har varit en av de mest prioriterade frågorna för Sveriges Konsumenter under de senaste åren. Vi accepterar inte att den här typen av e-handelsplattformar kombinerar låga priser med ett totalt ointresse för grundläggande produktsäkerhet, konsument- och miljöskydd.
Den danska regeringen har nyligen tagit initiativ till en Task Force bestående av myndigheter, näringsliv och den danska motsvarigheten till Sveriges Konsumenter, Förbrugerrådet Tänk, med syfte att stärka samarbetet och insatserna i förhållande till utmaningar relaterade till e-handelsplatser.
Vi föreslår att du på liknande sätt tar initiativ till en svensk kommission bestående av relevanta aktörer för att gemensamt diskutera vad som är möjligt att göra inom nuvarande lagstiftning, utmaningar i nuvarande lagstiftning och förslag till nya lösningar.
För några år sedan lät vi tillsammans med Elsäkerhetsverket och Länsförsäkringar testa elprodukter från en rad e-handelsplattformar. Det visade på stora säkerhetsrisker. I maj 2024 anmälde Sveriges Konsumenter, tillsammans med 16 andra europeiska konsumentorganisationer, Temu för att bryta mot Digital Services Act, den lagstiftning som ska skydda oss konsumenter när vi handlar på e-handelsplattformar. Genom förbjuden manipulerande webbdesign luras barn att köpa fler produkter och produkter som de inte alls hade tänkt att köpa från början.
I avvaktan på utslag från den legala processen i EU-kommissionen är det viktigt att debatten fortsätter och åtgärder vidtas. För att skydda både barn och vuxna från farliga produkter krävs en skarpare lagstiftning. Sveriges Konsumenter anser att det behövs ett generellt plattformsansvar för att leverera säkra produkter. Vi konsumenter har ett ansvar, men det går inte att lägga allt på oss. Vi har en period av prisökningar bakom oss. Många konsumenter har tvingats vända på varenda krona för att få vardagen att gå ihop. Det är ur det perspektivet inte alls konstigt att man väljer att handla på lågprissajter.
Som du säkert uppmärksammat har Sveriges Konsumenter under året gjort gemensam sak med Svensk Handel för att uppmärksamma svenska konsumenter på riskerna med att handla på e-handelssajter utanför EU. Det är viktigt att många aktörer i Sverige agerar tillsammans och det är just därför vi föreslår en kommission.
Vi träffar gärna dig efter helgerna för att diskutera vad Sveriges Konsumenter kan bidra med i detta viktiga arbete tillsammans med andra organisationer.
God jul och gott nytt år!
Johanna Hållén
Generalsekreterare, Sveriges Konsumenter
Kortfakta om Sveriges Konsumenter
Sveriges Konsumenter är en fristående och obunden företrädare för svenska konsumenter. Vi arbetar nationellt, påverkar lagstiftning, granskar konsumentmarknader och stöttar och utbildar konsumenter. Dessutom har vi en tydlig förankring i det europeiska konsumentarbetet där en stor del av konsumentpolitiken beslutas. Sveriges Konsumenter har 20 medlemsorganisationer som representerar en mångfald av olika, ofta utsatta, konsumentgrupper i samhället. Genom medlemsorganisationerna har vi möjlighet att nå ut till många olika grupper av konsumenter för att stärka dessa genom utbildning, mobilisering och professionell rådgivning. I projektet Konsumenträtt för alla (Arvsfonden) erbjuder vi pensionärsorganisationernas samt Reumatikerförbundets medlemmar konsumentvägledning och utbildning i konsumenträtt.
Sveriges Konsumenter ger ut tidningen Råd & Rön. Tidningen testar och skriver om olika produkter för att du som enskild konsument ska kunna orientera i ett ökande utbud av produkter. Råd & Rön vill bidra till en långsiktigt hållbar konsumtion, både för den egna plånboken och miljön.
Från och med den 1 januari 2025 har regeringen tagit bort allt statligt stöd till konsumentorganisationer vilket innebär att Sveriges Konsumenters möjligheter att som fristående och oberoende konsumentorganisation företräda svenska konsumenter och bedriva konsumentpolitiskt arbete blir kraftigt begränsat.
Sveriges Konsumenter är en oberoende, ideell organisation som tillsammans med sina medlemsorganisationer arbetar för alla konsumenters bästa genom att granska företag, påverka politiken och stärka konsumentmakten. Visionen är ett hållbart samhälle där konsumentens röst och rätt är stark. Sveriges Konsumenter ger även ut tidningen Råd & Rön och samarbetar med internationella konsumentorganisationer.