2020-09-22 08:35Pressmeddelande

RIOs kommentar till höstbudgeten "Stor besvikelse för folkhögskolorna"

Logga i lila färg med texten: RIO Rörelsefolkhögskoloras intresseorganisation

– För Sveriges folkhögskolor och alla deras deltagare är regeringens höstbudget en stor besvikelse. Det säger Stefan Attefall, ordförande för RIO, som samlar över hundra folkrörelseägda folkhögskolor.

Coronapandemin har lett till betydande intäktsförluster för många folkhögskolor. Ingen kompensation för detta finns i budgeten. För många folkhögskolor är läget ytterst allvarligt, vilket medierna rapporterat om de senaste dagarna.

– Många kommer att hamna utanför arbete och studier i pandemins spår. Sårbara grupper drabbas värst – ungdomar, nyanlända och funktionsnedsatta. Det här är grupper folkhögskolan under lång tid haft som deltagare. Nu finns risken att ännu fler hamnar ännu längre utanför, säger Stefan Attefall.

Grundfinansieringen räcker inte

Tidigare i år beslutade regeringen om nya yrkesutbildningsplatser till folkhögskolan för att möte coronasituationen. Det välkomnas av RIO, men folkhögskolornas problem är att grundfinansieringen inte täcker kostnaderna per plats.

– Det riskerar att urholka kvaliteten på undervisningen, och situationen blir definitivt inte bättre av en höstbudget som helt bortser från folkhögskornas allvarliga läge. I återstarten av Sverige hade vi faktiskt förväntat oss en bekräftelse från regeringen av folkhögskolan som resurs för att hantera utmaningarna i spåren av pandemin, säger Stefan Attefall.Om Sveriges folkhögskolor

På över 150 folkhögskolor runt om i landet möter tusentals deltagare varje år en annorlunda utbildningsform. Med en nyskapande syn på kunskap och bildning riktar sig folkhögskolan till vuxna. Folkhögskolan är steg till vidare studier, till arbete och till personlig utveckling.

Kontaktpersoner

Gerhard Holmgren
Generalsekreterare RIO
Gerhard Holmgren