2022-05-10 14:22Pressmeddelande

Nya folkbildningsutredningen välkomnas av regionägda folkhögskolorna

Kvinna med glasögon står upp med armarna i kors och tittar mot kameran.Anna Ekström, Utbildningsminister. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

Regionfolkhögskolornas företrädare ställer sig positiva till regeringens nya folkbildningsutredning och välkomnar en utredning där folkhögskolorna tydligare kan visa och kommunicera sina viktiga samhällsuppdrag och effekterna av dessa uppdrag.

Uttalande från OFI och FHF 2022-05-10

På regeringens Folkbildningsforum den 2 maj annonserade utbildningsminister Anna Ekström att regeringen kommer att tillsätta en ny folkbildningsutredning. Uppdraget omfattar hela folkbildningspolitiken, och inkluderar allt från syften och kvalitetsindikatorer till styrning och förvaltningsmodell.

Regionfolkhögskolornas företrädare, Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation OFI och Folkhögskoleföreningen för regionägda folkhögskolor FHF, ställer sig positiva till att denna utrednings ska göras.

Vi ser att den kan leda till att synliggöra det som folkhögskolor och studieförbund bidrar med i samhällsutvecklingen och samhällsnyttan utifrån statens fyra syften med folkbildningen. Under lång tid har fokus legat på granskning av bidragshanteringen på studieförbundssidan. OFI och FHF välkomnar en utredning som också fokuserar på områden där folkhögskolorna tydligare kan visa och kommunicera hur vi tar oss an våra viktiga samhällsuppdrag och effekter av dessa uppdrag.

Att utredningen kan leda till en ökad tilltro och en gemensam politisk förankring för stödet till folkbildningen. Vi tror att målet bör vara att redovisa en överblick över all den verksamhet som bedrivs och göra en genomlysning som bekräftar att verksamheterna svarar mot de syften som anges för det statliga stödet till folkbildningen.

Vi tror också att det är viktigt att utredningen sker utifrån de olikheter gällande form och förutsättningar som kännetecknar folkhögskolor respektive studieförbund som rekommenderades i den senaste statliga utredningen Folkbildningens samhällsvärden, SOU 2012:72 som presenterades 2012.

 

Thomas Nilsson
Ordförande Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation

Peter Högberg
Ordförande Folkhögskoleföreningen för regionägda folkhögskolor

Annica Wallenborg Flynn
Verksamhetschef Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation



Om Sveriges folkhögskolor

På över 150 folkhögskolor runt om i landet möter tusentals deltagare varje år en annorlunda utbildningsform. Med en nyskapande syn på kunskap och bildning riktar sig folkhögskolan till vuxna. Folkhögskolan är steg till vidare studier, till arbete och till personlig utveckling.


Kontaktpersoner

Fredrik Olén
Kommunikatör
Fredrik Olén