2014-05-12 11:31Pressmeddelande

Finlands Uppdrag Granskning synar svenska Xtravaganza

Finlands motsvarighet till Uppdrag Granskning, MOT, synar den Västeråsbaserade franchisegivaren Xtravaganza och dess huvudmän i kvällens reportage. Xtravaganza är sedan tidigare stämda i Sverige av före detta franchisetagare. – Att även franchisetagarna skuldsätts i Finland visar på att bristerna i franchisetagarnas skydd är ett strukturellt problem utan nationsgränser, säger Robert Dimmlich VD på Sveriges Franchisetagare.

Under 2000-talet gick ett tiotal företagare med i Xtravaganzakedjan i Finland. Kedjan fokuserar på viktminskning och välmående, och företagarna lockades med stora löften om en lönsam och expanderande verksamhet. Efter endast några års verksamhet gjorde två tredjedelar av företagarna en brottsanmälan, där man bad polisen utreda om kedjan hade gett falska löften till franchisetagarna. Polisen utredde ärendet, men åklagaren beslöt att inte väcka åtal mot Xtravaganza.

I Sverige har en tvist mellan tre franchisetagare och Xtravaganza rasat i flera år. Den 7 april 2014 kom äntligen en dom, där två franchisetagare tilldömdes vardera över 5 miljoner kronor i skadestånd. Dock kommer troligen inte skadestånden att utbetalas, då Xtravaganzas driftsbolag försattes i konkurs på styrelsens egen begäran, som därmed lyckas undandra sig ansvar. Xtravaganza forsätter nämligen sin drift i moderbolaget.

Flera före detta franchisetagare till Xtravaganza i Sverige, liksom i Finland, lever idag fortsatt med stora personliga skulder.

- Att historien upprepar sig i Finland när samhället under lång tid sett Xtravaganzas agerande i Sverige är ett misslyckande, och en personlig tragedi för ytterligare dussintalet personer, fortsätter Robert Dimmlich VD på Sveriges Franchisetagare.

Sveriges Franchisetagare - Din trygghet som franchisetagare


Om Sveriges Franchisetagare

Sveriges Franchisetagare, som bildades 1985, är en intresseorganisation som enbart företräder franchisetagare. Vi är experter på franchiserelationen och bevakar franchisetagarnas intressen. Bland annat var vi drivande för att få Riksdagen att stifta en lag om franchise. Vi hjälper dig med råd i din franchisesituation, tolkar dina avtal och företräder dig som ombud gentemot franchisegivare, myndigheter och i vissa fall även domstol och skiljenämnd. Vi uppmärksammar allmänhet och politiker om de speciella förhållanden som franchise innebär, bland annat genom vår branschtidning Franchise Focus som utges fyra gånger per år med en upplaga om runt 7000 exemplar. Sveriges Franchisetagare organiserar medlemmar från över 100 olika franchisesystem.


Kontaktpersoner

Robert Dimmlich
VD
Robert Dimmlich