Flera franchisetagare kliver ur sina franchiserelationer med stora personliga skulder efter att ha arbetat 10-14 timmar per dag. Avtalsfrihet mellan näringsidkare har en lång tradition i Sverige och principen är god.
Men mellan franchisegivare och tagare finns inget utrymme för förhandling. I exemplet med Reitan skriver man på ett standardiserat avtal på 60 sidor – ett avtal som är komplext, svårtolkat och motsägelsefullt.
Ett avtal som binder upp franchisetagaren och dess företrädare samt ger franchisegivaren långtgående rättigheter och rådighet över franchisetagarens verksamhet.
Flertalet av franchisetagarna köper en dröm, många är unga och nysvenskar, och vill inget hellre än att pröva lyckan i ett system som framhålls som framgångsrikt.
Flera av landets nystartade företag är just inom franchise. När man skriver på ett franchiseavtal, även i aktiebolagsform, binder man även upp sin fysiska person i en mängd åtaganden.
I praktiken kan många franchisetagare inte ens gå i konkurs, utan blir utelämnade till franchisegivarens goda vilja.
Sveriges Franchisetagare, som bildades 1985, är en intresseorganisation som enbart företräder franchisetagare. Vi är experter på franchiserelationen och bevakar franchisetagarnas intressen. Bland annat var vi drivande för att få Riksdagen att stifta en lag om franchise. Vi hjälper dig med råd i din franchisesituation, tolkar dina avtal och företräder dig som ombud gentemot franchisegivare, myndigheter och i vissa fall även domstol och skiljenämnd. Vi uppmärksammar allmänhet och politiker om de speciella förhållanden som franchise innebär, bland annat genom vår branschtidning Franchise Focus som utges fyra gånger per år med en upplaga om runt 7000 exemplar. Sveriges Franchisetagare organiserar medlemmar från över 100 olika franchisesystem.