Svenska Möten vill leda mötesbranschen till ett hållbart samhälle utifrån miljömässiga, sociala och ekonomiska perspektiv med utgångspunkt från agenda 2030 och växlar nu upp hållbarhetsarbetet. Sett ur ett miljömässigt perspektiv är maten på anläggningar oftast den största källan till koldioxidutsläpp och därför har Svenska Möten tagit fram en utbildning riktad mot kockar. Högbo Brukshotell var först att räcka upp handen och stod som värd för premiären av denna utbildning som genomfördes på Högbo Brukshotell i Sandviken den 20 juni. Tanken är att stafettpinnen sedan går vidare till en annan av Svenska Mötens anläggningar.
– Hållbarhetsperspektivet finns med oss i allt vi gör och vi letar hela tiden efter nya möjligheter att ytterligare integrera ett hållbart tänk hos våra anläggningar. Just maten är en otroligt viktig del eftersom vi vet att den har en stor miljöpåverkan men den kan också vara en positiv budskapsbärare. Kockutbildningen är ett initiativ från vårt hållbarhetsråd. Ett initiativ som vi välkomnar med öppna armar och ser som en viktig del i vårt arbete för en hållbar framtid, säger Michael Schüller, vd för Svenska Möten.
Utöver val av råvaror och själva matlagningen kommer utbildningen också att ta upp återvinning, att minska matsvinn och även betona vikten av att ställa krav på såväl leverantörer, ägare och deltagarna själva. Utbildningen ska inspirera och lära kockar att jobba med hållbarhet från ax till limpa.
– Alla som sysselsätter sig med att laga mat har en enorm påverkan på vår miljö. Vi kan välja att ställa krav på våra leverantörer och våra ägare. Vi kan välja att erbjuda våra gäster en lite bättre meny för varje säsong. Men vi måste själva vilja göra det. Utbildningen handlar om att få perspektiv både på vår jord och på våra jobb. Naturen och växtligheten ger oss energi, så låt oss ta hand om den på ett bra sätt, säger Stefan Johansson, Mat- och dryckesansvarig på Högbo Brukshotell och ansvarig för dagen.
Dagen började med att Simon Strandvik och Ola Ohlson från Greentime hade en genomgång med definition av hållbarhet och agenda 2030. Utbildningen innehöll sedan både pass med inspiration och praktiska exempel på hållbarhet inom matlagning. Deltagarna fick bland annat ta del av hur man kan starta ett växthus på sociala grunder med den goda smaken som följdeffekt och höra grisskötaren Kenny berätta om grisens väsen. Hans Erik på Högbo Närproduktion bjöd på kunskaper, erfarenheter samt smakprov på salami och ost. Annika, också hon på Högbo Närproduktion, bjöd på fyra olika glassar med smaker från Högbo, nyponros, basilika, blåbär och rabarber. Därefter blev det ett besök till Frilandet, ett område med frilandsodlingar, två stora växthus och ett event-växthus, för att titta på de grödor som odlas där.
Dagen avslutades med att deltagarna utbytte erfarenheter, diskuterade idéer och utvecklingsområden. Diskussionsämnena rörde sig bland annat runt kött i förhållande till grönt på våra menyer, erfarenheterna av att de dignande bufféerna nu efter pandemin mer och mer har fått ge vika för tallriksserveringar och hur man jobbar med att minimera matsvinn.
Svenska Möten hjälper företag och organisationer att utvecklas genom att ta tillvara på kraften i det personliga mötet. Svenska Möten grundades 1981 och ägs gemensamt av över 130 mötesanläggningar runt om i Sverige. Samtliga anläggningar är certifierade enligt höga kvalitetskrav och Svanenmärkta eller medlemmar i Svanens nätverk. Svenska Möten är certifierade enligt ISO 9001 Kvalitetsledningssystem och ISO 14001 Miljöledningssystem. www.svenskamoten.se