2013-02-13 11:20Pressmeddelande

Så blir de svenska mötestrenderna 2013 - Svenska Möten listar fem trender

null

Stormöte i kuddrum, speedmeeting eller besök av glassbilen är exempel på hur möten kan se ut under 2013. Kreativitet, interaktivitet, kortare och välplanerade möten med tydlig målsättning är några av trenderna inför 2013, när Sveriges största mötesexpert, Svenska Möten, presenterar sin årligt återkommande framtidsspaning baserat på unik statistik. Nu hoppas man att fler organisationer tar tillvara på värdet av tids- och kostnadseffektivare möten.

”Våga bryta upp, gör om, gör rätt och utmana inte bara din egen organisation utan även dina kollegor när det gäller mötesteknik och målsättning med möten”, säger Johan Fägerblad, vd Svenska Möten. ”Vår trendrapport för 2013, baserad på vår unika statistik, visar tydligt att fler ser värdet av kreativa, nytänkande, välplanerade och effektiva möten inom både offentlig och privat sektor”.

Några trender inför 2013 är att mötesbokningarna sker med kortare varsel och ofta med höga kvalitetskrav på anläggningen. Vi kommer att se ännu fler kortare möten, där citymöten per timme, dagsmöten på närliggande ort och övernattningsmöten med en natt dominerar. Möten i dag genomförs oftare och med färre deltagare. 

En annan tydlig trend är att innehållet får större vikt och att interaktivitet ersätter inaktivitet; i stället för den ensamma mötesföreläsaren ser vi fler mötesdeltagare föra dialog baserat på material som delats ut i förväg. Kreativiteten får blomma ut och upplevelser flyttar in i mötesrummet. Exempelvis görs choklad- och kaffeprovningen under pausen och stela fyrkantiga stolsittningar vid ett avlångt bord byts ut mot kreativ möblering. Vikten av tydliga riktlinjer och målsättningar med möten ökar.

”Till följd av den finansiella situationen så ser vi en viss avmattning av mötesbokningar. Idag ställs allt högre krav på att möten som genomförs både ska vara tidsoptimerade och kostnadseffektiva, varför det blir extra viktigt med extern expertis vid mötesbokningen”, avslutar Johan Fägerblad.

Svenska Mötens årligt återkommande trendrapport ’Svenska Mötestrender’ baserad på unik statistik, lanseras i samband med utgivningen av det nya uppdaterade magasinet under

vecka 11 2013. Ett nummer där man även får läsa mer om hur man effektiviserar sina möten och blir en bättre talare för att ta några exempel.

Missa inte pressbilaga För kort sammanfattning av ’ Svenska Mötestrender 2013’, Mötesstatistik 2012 samt information om Johan Fägerblad, vd Svenska Möten, se pressbilaga 1 och 2.

Bifogat pressfoto: får användas av media vid publicering ange då: Foto: Svenska Möten/ Leif R Jansson/Scanpix.


Om Svenska Möten

Svenska Möten hjälper företag och organisationer att utvecklas genom att ta tillvara på kraften i det personliga mötet. Svenska Möten grundades 1981 och ägs gemensamt av över 130 mötesanläggningar runt om i Sverige. Samtliga anläggningar är certifierade enligt höga kvalitetskrav och Svanenmärkta eller medlemmar i Svanens nätverk. Svenska Möten är certifierade enligt ISO 9001 Kvalitetsledningssystem och ISO 14001 Miljöledningssystem. www.svenskamoten.se