2014-09-03 14:08Pressmeddelande

Powermöte på 15 minuter - höstens explosiva mötestrend

null

Powermöte på 15 minuter

- höstens explosiva mötestrend

Powermöte är höstens nya mötestrend enligt Svenska Möten. Grundprinciperna är enkla. Mötet får inte ta mer än 15 minuter, det ska ske stående och måste leda till beslut. En perfekt mötesteknik inför höstens alla mötesinbjudningar, men den kräver också ett visst mod.

Tidsoptimerade och effektiva möten är något alla organisationer söker efter. Då passar ett så kallat powermöte perfekt. Ett möte som enligt grundprincipen inte får ta mer än 15 minuter, alltid ska ske stående och som måste leda till ett beslut. Samtidigt är det av största vikt att mötet är väl förberett och målsättningen liksom grundprinciperna informerade till alla deltagarna. Johan Fägerblad, vd Svenska Möten förklarar.

”Möte på en kvart - då gäller det för deltagarna att vara rakt på sak och ingen tvekan med sin åsikt. Samtidigt måste mötesledaren vara tydlig, följa tidsplanen, delegera ut ordet rättvist och följa upp beslut efter avslutat möte. Att alla står upp gör också hela interaktionen extra spännande och mötesplatsen kan därmed varieras in i oändlighet.

”Det här är en mötesmodell som fungerar väldigt bra nu på hösten, när kalendern har en tendens att snabbt fyllas på med mötesinbjudningar”.

För ett lyckat powermöte är maxgränsen fem–sex deltagare, detta för att alla ska kunna ventilera sina åsikter. Bäst fungerar den IRL (in real life), men med övning kan man föra mötet även via Skype. Om ämnet man valt att behandla inte kan behandlas på en kvart, tillsätts en separat arbetsgrupp med tydlig ansvarsfördelning som sedan fortsätter vidare med projektet.  

”Detta är en perfekt mötesteknik för snabba beslut, den ersätter överflödiga mejl och då man endast tillkallar de som berörs av mötet, minskar även onödiga sittningar”, avslutar Johan Fägerblad.

Så kommer du igång med powermöte; möte på en kvart

  1. Förklara mötesmodellen: alla som deltar måste ha grundprinciperna klara; mötet får inte ta mer än 15 minuter, ska ske stående och måste leda till beslut.
  2. Tydlig frågeställning: mötesledaren som också bjuder in till mötet måste ha en tydlig frågeställning.
  3. Mötesledaren håller koll: mötesledaren håller koll på tiden, fördelar ordet rättvist och avslutar mötet.
  4. Dokumentera: mötesledaren dokumenterar allt som sägs på mötet, de beslut man tar och ser också till att skicka vidare information efter mötet.
  5. Passar bäst IRL (in real life); Powermöte passar bäst om man möts fysiskt, men med övning går det också att utföra powermöten på Skype. Det är dock viktigt att tekniken fungerar så att inte teknikkrångel slukar onödig tid.
  6. Ersätt onödiga mejl: ha ett powermöte istället för onödiga mejltrådar där ansvarsområden och information gärna missuppfattas.
  7. Välj tillfällen: ha inte möte för mötets skull, utan välj noga när du vill ha powermöte. Händer det att man inte kommer till ett beslut på första mötet tillsätt en arbetsgrupp med tydlig ansvarsfördelning som ska slutföra arbetet. Vid genomgripande förändringar välj en annan mötesform.
  8. Kalla endast de som berörs: det gäller för powermöte såväl som andra möten.


För mer information, intervjuer och högupplösta bilder kontakta:

Johan Fägerblad, vd Svenska Möten, 070-6853043, johan.fagerblad@svenskamoten.se

Bifogad illustration: får endast användas av press/media vid redaktionell publicering av pressmaterial "Svenska Möten- Mötestrender 2014". Ange då: Illustration: Svenska Möten/Rebecca Elfast. Vid upprepad publicering eller vid publicering i samband med annat redaktionellt material måste illustratör Rebecca Elfast kontaktas för vidare information:
rebelf@gmail.comOm Svenska Möten

Svenska Möten hjälper företag och organisationer att utvecklas genom att ta tillvara på kraften i det personliga mötet. Svenska Möten grundades 1981 och ägs gemensamt av över 130 mötesanläggningar runt om i Sverige. Samtliga anläggningar är certifierade enligt höga kvalitetskrav och Svanenmärkta eller medlemmar i Svanens nätverk. Svenska Möten är certifierade enligt ISO 9001 Kvalitetsledningssystem och ISO 14001 Miljöledningssystem. www.svenskamoten.se