2023-05-03 06:00Pressmeddelande

Rekordmånga stadskärnor hyllar invånare med digital kampanj

BIlder från kampanjen Ingen puls utan din Fotograf: Daniel Steinberg

En stadskärna som sjuder av liv har aldrig varit viktigare. Där möten, känslor och nya bekantskaper sker, och gator och torg rymmer både butiker och strosande människor. Att invånarna och besökarna spelar roll för stadskärnans framtid – det är precis det 52 städer runt om i landet vill lyfta i årets upplysningskampanj “Ingen puls utan din”. Antalet deltagande städer är nytt rekord för kampanjen.

”Ingen puls utan din” är en nationell upplysningskampanj som belyser vikten av människors närvaro i stadskärnan. Startskottet till idén kom från Malmö Citysamverkans medlem Marie Strinnholm, som äger och driver butiken Popolino i Malmö. Bakom kampanjen står organisationen Svenska Stadskärnor som, tillsammans med sina medlemmar, arbetar för att öka medvetenheten om stadskärnans betydelse som tillväxtgenerator i samhället.

Kampanjen, som nu är inne på sitt tredje år, har i år rekordmånga medverkande städer - hela 52 stycken, vilket visar på hur viktig frågan om ett levande lokalsamhälle är.

– Att så många städer sluter upp för den här frågan är kraftfullt. Tillsammans kan vi skapa ett gemensamt fokus på en fråga som är viktig i alla städer i hela landet, säger  Björn Bergman, vd Svenska Stadskärnor.

Ingen stad utan dig

I år ligger fokus på vardagens alla superhjältar – människorna som gör staden eller orten till en plats full av liv. För en dag i staden, stor som liten, fylls av möten. Med vänner, okända och blivande bekantskaper. Resultatet blir en visuellt tilltalande och digital kampanj som sätter strålkastarna på vardagens alla möten och riktar ett tack till invånarna. Kampanjen har tagits fram i samarbete med digitalbyrån We dig it i Örebro och kommer att lokalanpassas efter varje deltagande ort. 

Konsumenternas val påverkar 

Syftet med upplysningskampanjen är att hylla och tacka invånarna. Men samtidigt peppa och få alla att fundera över vad ens egen närvaro i stadskärnan betyder.

– Bakom varje verksamhet finns det alltid någon som brinner för sitt jobb och mötet med dig. Det här är något som vi tror ofta tas för givet, att en ort automatiskt är en plats full av liv. Men utan människor och engagemang finns det heller ingen stadskärna, säger Hanna Andersson, näringslivsutvecklare tillväxt och attraktivitet i Gällivare kommun.

Att handla lokalt, vistas i centrum och välja nära istället för långt bort kan bidra mer än vad man kan tro. 

– Att handla lokalt är att handla hållbart, som alla kan vara med och påverka i olika grad. Och de positiva effekterna är många. För vad sägs om fler arbeten, ökade skatteintäkter, större trygghet och en fortsatt levande atmosfär? Det finns alla skäl i världen att älska och fortsätta besöka din stadskärna, fortsätter Lasse Westin, centrumutvecklare i Falun.

Ingen puls utan din 2023 är tredje upplagan av ett nationellt initiativ för att belysa vikten av levande stadskärnor. 52 städer runt om i Sverige står bakom uppropet. Läs mer på svenskastadskarnor.se/ingen-puls-utan-din

Pressbilder finns här. 

För frågor och mer information, kontakta Arbetsgruppen för kampanjen

Armina Ilijasevic, vd, City Örebro, armina@cityorebro.com  076 32 89 289

Ebba Granbom, marknadsassistent, Helsingborg City Ebba.Granbom@helsingborg.se 073 332 5901

Felicia Jacobsen, marknadsansvarig, projektledning event, Malmö Citysamverkan              felicia.jacobsen@malmocity.se

Hanna Andersson, näringslivsutvecklare, Gällivare kommun  hanna.andersson@gallivare.se  0970 818 264

Lasse Westin, centrumutvecklare lasse@centralastadsrum.se   072-227 17 07

Med stöd av Svenska Stadskärnor:

Björn Bergman, vd, bjorn.bergman@svenskastadskarnor.se   070-223 86 24 

MEDVERKANDE STÄDER

 1. Boden

 2. Bollnäs

 3. Borås

 4. Eskilstuna

 5. Falun

 6. Gällivare

 7. Gävle

 8. Göteborg

 9. Helsingborg

 10. Hudiksvall

 11. Hässleholm

 12. Höganäs

 13. Kalmar

 1. Karlshamn

 2. Karlskoga

 3. Karlskrona

 4. Karlstad

 5. Kristianstad

 6. Kristinehamn

 7. Kävlinge

 8. Linköping

 9. Ljusdal

 10. Luleå

 11. Malmö

 12. Norrköping

 13. Nyköping

 1. Nynäshamn

 2. Nässjö

 3. Olofström

 4. Oskarshamn

 5. Ronneby

 6. Sala

 7. Sandviken

 8. Skellefteå

 9. Sundsvall

 10. Söderhamn

 11. Södertälje

 12. Sölvesborg

 13. Tranås

 1. Trelleborg

 2. Trollhättan

 3. Umeå

 4. Uppsala

 5. Vänersborg

 6. Vännäs

 7. Västervik

 8. Västerås

 9. Ystad

 10. Ängelholm

 11. Örebro

 12. Örnsköldsvik

 13. Östersund

 


Om Svenska Stadskärnor AB

Svenska Stadskärnor är en branschöverskridande icke-vinstdrivande medlemsorganisation med syfte att skapa levande orter och livfulla städer genom samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Vi samverkar med cirka 180 kommuner och företag, samverkans-organisationer, konsultföretag, arkitektkontor samt nätverken Sveriges centrum- och platsutvecklare, ATCM i England och IDA i USA.