2020-11-30 07:41Pressmeddelande

PRESSINBJUDAN TILL HEARING OM STADSKÄRNORNAS SITUATION 10 DEC 2020

Svenska Stadskärnor stödjer krav på kompensationsåtgärder för hårt drabbade städer och bjuder in till en gemensam hearing

Större svenska städer och turistintensiva stadskärnor har drabbats särskilt hårt av de restriktioner som myndigheterna har infört. De senaste kraven om att inte samlas mer än högst åtta personer och direkt avrådan från att besöka butiker, restauranger, kulturinstitutioner etc, innebär ett moratorium för många företag och entreprenörer oavsett om de kan coronasäkra sin verksamhet eller inte. Att minska smittspridningen i samhället är nödvändigt, men de ekonomiska konsekvenserna för att driva verksamheten som regleringarna och råden innebär måste staten kompensera för!

Nio citysamverkansorganisationer bland Sveriges största städer författade den 6 november ett öppet brev till Sveriges beslutsfattare med krav på stödåtgärder (läs här). Sedan dess har restriktionerna ökat. Svenska Stadskärnors styrelse ställer sig bakom cityorganisationernas krav på ytterligare kompensationsåtgärder och bjuder in till en hearing där stadskärnornas situation beskrivs och förslag på åtgärder diskuteras. 

Under hearingen kommer städernas samverkansorganisationer att beskriva det aktuella läget och beskriva vilka åtgärder som skulle behöva genomföras omedelbart. Vidare medverkar branschorganisationerna Svensk Handel, Visita och Fastighetsägarna.

Hearing: 10 december 2020, kl 10.00-11.30

Plats: Teams (länk skickas vid anmälan)

Anmälan: info@svenskastadskarnor.se

SVENSKA STADSKÄRNORS STYRELSE

Per Eriksson, Ordförande Svenska Stadskärnor

Mats Hedenström, Svensk Handel 

Susanne Ytterholm, Visita

Linda Ahlford, SKR

Helena Olsson, Fastighetsägarna

Carl Arnö, Västerås stad

Knut Rost, Diös

Angelica Ekholm, Dalarna Science park

Jesper Örtengren, Vasakronan

Annika Boman, Västervik

Björn Bergman, VD Svenska Stadskärnor


Om Svenska Stadskärnor AB

Svenska Stadskärnor är en branschöverskridande icke-vinstdrivande medlemsorganisation med syfte att skapa levande orter och livfulla städer genom samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Våra främsta partners är Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, Svensk Handel, Visita och Fastighetsägarna Sverige. Vi samlar ca 200 organisationer och kommuner och är representerade av medlemmar i 115 svenska orter och städer.