2019-05-22 23:07Pressmeddelande

Östersund blev Årets Stadskärna 2019

null

”Allt vi gör, gör vi för att människor ska tycka om Östersund”. Stadskärnans puls genereras av oss som bor här – tillsammans skapar vi en plats som ska kännas levande, attraktiv och trygg för alla – året om. ” Det är ord och inga visor som har tagit Östersund till vinnaren av utmärkelsen Årets Stadskärna 2019 – i tuff konkurrens med finalisterna Karlskrona och Åmål. Under onsdagskvällen den 22 maj fick de ta emot Svenska Stadskärnors prestigefyllda utmärkelse Årets Stadskärna 2019 i Linköping.

­– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad eller ort som visar på störst framsteg, utveckling och förnyelse av centrum. Det ska bygga på samarbete mellan både privata och offentliga aktörer, vilket Östersund har gjort på ett föredömligt sätt under många år, förklarar Eva Hägglund, vice ordförande i Svenska Stadskärnor och tillika juryns ordförande.

Juryns motivering:

Det är lätt att snabbt komma till tals och få sina idéer och planer hörda av staden. Samtidigt omvandlats projekt till ordinarie verksamhet med långsiktiga mål. Näringsliv och kommun likväl som civilsamhället är delaktiga, planen är klar och målen är tydliga. Något som leder till att galna idéer kan bli en innovativ verklighet till stor glädje för invånare och besökare.
”Allt vi gör, gör vi för att människor ska tycka om vår stad!”

Mjuka värden som kortar beslutsvägarna

I Östersund har man förstått vikten av att även involvera mjuka värden, d v s att involvera nätverk med kreativa människor i kombination med fasta strukturer för samverkan. Östersund blickar framåt och bygger sin stadskärna för att fungera för framtidens invånare som idag är barn och kanske inte ens födda. De påbörjade sitt arbete redan 2008, då man bildade föreningen City Östersund efter en utredning om stadskärnan. Destination Östersund AB startades våren 2010 och City Östersund införlivas i bolaget sommaren 2013. Startskottet för utvecklingen av stadskärnan tog fart på allvar hösten 2015. Svenska Stadskärnor var bland annat involverade i en omfattande workshop då man bjöd in över 80 personer, från näringslivet och kommunen. Under tre dagar diskuterades hur man ville att stadskärnan skulle utvecklas och se ut i framtiden, och framförallt hur de skulle göra för att nå dit. Även stadens invånare i olika åldrar deltog. Idag har man riktningen klar men resan är långt ifrån slut!

En utmärkelse som vill inspirera

– I år delar vi ut utmärkelsen Årets Stadskärna för 25 året i rad. Den är tänkt att inspirera alla stadens intressenter att arbeta med utveckling av stadskärnan. De tre finalisterna är förebilder för alla andra städer och orter. Det är ett viktigt erkännande och en vinst i sig, eftersom det innebär att man ligger i framkant med sitt utvecklingsarbete och har stor påverkan på stadens attraktivitet, förklarar Björn Bergman, vd för Svenska Stadskärnor. 

Svenska Stadskärnor är en en branschöverskridande icke-vinstdrivande medlemsorganisation med syfte att skapa levande orter och livfulla städer genom samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Våra främsta partners är SKL, Svensk Handel, Visita och Fastighetsägarna Sverige. Vi samlar ca 200 organisationer och kommuner och är representerade av medlemmar i 118 svenska orter och städer.


Om Svenska Stadskärnor AB