2022-05-18 21:28Pressmeddelande

Helsingborg blev Årets Stadskärna 2022

Helsingborg Årets Stadskärna 2022 
Foto: Tim MalmborgHelsingborg Årets Stadskärna 2022 Foto: Tim Malmborg

Staden för dig som vill något. Med de ledorden har förbluffande mycket åstadkommits i Årets Stadskärna 2022. ”Det är högt och lågt, brett och framåt. Stadens utmaningar möts innovativt, här ges utrymme att testa nya projekt när stadens mellanrum fylls och knyts ihop. Gemensamt skapas en stadskärna som alla älskar att vara i.”  Det är handlingskraft och modiga aktörer som har tagit Helsingborg till vinnaren av utmärkelsen Årets Stadskärna 2022 – i tuff konkurrens med finalisterna Trollhättan och Simrishamn. Under onsdagskvällen den 18 maj fick de ta emot Svenska Stadskärnors prestigefyllda utmärkelse Årets Stadskärna 2022 i Östersund.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. Här har Helsingborg jobbat på ett föredömligt sätt under lång tid, förklarar Annika Boman, juryns ordförande och styrelseledamot i Svenska Stadskärnor

Juryns motivering:

Det är tydligt, strukturerat och det är långsiktigt. Vid taktpinnen finns en modig cityorganisation som lagt stor vikt vid att inte att vara personberoende och som vågar testa nytt tillsammans med stadens aktörer och invånare. Visionen och målen är klara och leder såväl näringsliv som kommun framåt i snabb takt - i riktning mot en älskad stadskärna!

Organisation som tar plats och ansvar

Helsingborg City är den sammanhållande organisationen som de senaste fem åren funnit fungerande arbetssätt och samtidigt tar plats och ansvar nationellt för att visa på vilka möjligheter som finns när man samarbetar, inte bara lokalt utan över hela landet. 

Mångmiljonsatsningen H22 och det City Expo som under sommaren 2022 riktar världens blickar mot en av Europas mest innovativa städer är bara ett steg av många mot framtiden. Helsingborg är stolta över sitt arbete fram till nu och ser med stor förväntan fram emot det Helsingborg city välkomnar med i framtiden. 

En utmärkelse som vill inspirera

– I år delar vi ut utmärkelsen Årets Stadskärna för 26 året. Den är tänkt att inspirera alla stadens intressenter att arbeta med utveckling av stadskärnan. De tre finalisterna är förebilder för alla andra städer och orter. Det är ett viktigt erkännande och en vinst i sig, eftersom det innebär att man ligger i framkant med sitt utvecklingsarbete och har stor påverkan på stadens attraktivitet, förklarar Björn Bergman, vd för Svenska Stadskärnor.

Kontaktpersoner:

Hanna Candell, vd Helsingborg City, 076-836 12 80, hanna.candell@helsingborg.se

Annika Boman, juryns ordf, 070-875 38 81, annika.boman@vastervik.com

Björn Bergman, vd Svenska Stadskärnor, 070-223 86 24, bjorn.bergman@svenskastadskarnor.se

Se presskit


Om Svenska Stadskärnor AB

Svenska Stadskärnor är en branschöverskridande icke-vinstdrivande medlemsorganisation med syfte att skapa levande orter och livfulla städer genom samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Vi samverkar med Sveriges kommuner och regioner, SKR samt över 200 enskilda kommuner och företag, samverkansorganisationer, konsultföretag, arkitektkontor samt nätverken Sveriges Centrumutvecklare, ATCM i England och IDA i USA.