2020-07-06 08:02Pressmeddelande

Varning – valpar är inte slit och släng!

Hundvalp, tysk schäferhundHundvalp, tysk schäferhund

Svenska Kennelklubben, SKK, nås av uppgifter om att valpköpare som köpte en hund i början av coronapandemin nu har börjat tröttna.

Redan i mars ökade efterfrågan på hundvalpar, trots uppmaningar från SKK om att valpar kräver både tid och omsorg. Nu börjar Sverige att släppa på sina restriktioner vilket bland annat innebär att det blir lättare att resa både inom och utanför Sveriges gränser. Då uppstår problemet – vad gör vi med valpen?

Det blir inte alltid som man tänkt sig
Den söta lilla valpen börjar bita i både händer och fötter, tuggar sönder skor och annat värdefullt. Den kräver kontinuerlig passning som utöver mat och lek också innebär att den behöver kissa och bajsa, både dag- och nattetid. För vissa blir detta ett växande problem. För den som är väl förberedd är det en positiv möjlighet till att få följa och påverka utvecklingen av den nya familjemedlemmen.

Omplacering på rätt sätt
Vad gör man då om man inte kan ha kvar sin hund? Säljer den på nytt? Och den lilla valpen får vandra från hand till hand? Avlivning? Vi tvivlar på att det finns en veterinär som frivilligt vill ställa upp och avliva en frisk och pigg valp på grund av ägarens ointresse eller ändrade omständigheter.

SKK rekommenderar alltid att först ta kontakt med uppfödaren för hjälp vid omplacering. De har ofta ett stort nätverk och kan förhoppningsvis ta tillbaka hunden och hitta en ny ägare till den.

Ta kontakt med SKKs ras- och specialklubbar som ibland via sina webbplatser förmedlar valpar och omplaceringar.

Kanske finns någon i din närhet som har större möjligheter att ta hand om din hund?

Kontakta Hundstallet i Stockholm eller Malmö. Även om deras arbete i första hand riktar sig mot omhändertagna hundar kan de hjälpa till i mån av plats, (www.hundstallet.se).

Annons på nätet är en möjlighet, men det gäller att vara mycket kritisk – det är en levande varelse du har ansvar för och inte en jacka som ska hänga på en galge i någon annans garderob!

Tänk efter före
Att köpa en valp innebär ett stort ansvar. Det ska göras på rätt sätt för både valp, köpare och uppfödare. Varken vi människor eller hundar vill fara runt och byta familj. Vi vill alla ha en trygg tillvaro med respekt och kärlek. Rätt valp till rätt ägare är den bästa kombinationen och det är allas vårt ansvar att se till att det blir så!


Om Svenska Kennelklubben

Svenska Kennelklubben, SKK, är hundägarnas riksorganisation och grundades 1889 av greve A P Hamilton. SKK har omkring 300 000 medlemmar och över 1 000 klubbar inklusive ungdomsförbundet Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshundklubben, som är vår största utbildningsorganisation. Årligen nyregistreras drygt 50 000 hundar inom SKK. Omkring 70 procent av den svenska hundpopulationen är registrerad i SKK. SKK är en av Sveriges största fritidsorganisationer som arbetar för hundens plats i samhället genom att informera om glädjen och nyttan med hund.


Kontaktpersoner

Hans Rosenberg
Presstalesperson
Hans Rosenberg