2021-03-04 07:04Pressmeddelande

Varning för extrema avelskombinationer och oseriösa hundförsäljare!

Isländsk fårhundsvalpFotograf: Måns Engelbrektsson

Svenska Kennelklubben varnar för extrema avelskombinationer som nu utannonseras på digitala marknadsplatser. Likaså säljare som lovar ”guld och gröna skogar”.

”Allting går att sälja med mördande reklam” i dessa tider då efterfrågan på en valp är större än tillgången. Här följer några exempel från verkligheten.

Vill du bli en unik valpköpare?

Vad sägs om en ”Golden dox” för 60 000 kr? En blandning mellan golden retriever och tax med utmärkt jaktinstinkt. När avel hamnar i oseriösa händer är det bara fantasin som kan sätta gränser. Vad blir nästa blandning, grand danois med chihuahua?

Hur blir resultatet när man blandar två olika herdehundsraser med stark vaktinstinkt? 11 valpar till försäljning som har en utpräglad försvarsinstinkt och som försvarar hela sin flock. Inte att rekommendera för en barnfamilj i ett radhusområde.

5000 kr i handpenning, betalas inte tillbaka vid ”ånger”

För att påstå sig vara ansvarstagande begär säljarna ”endast seriösa svar av seriösa människor”. Dock har de ingen tid att besvara frågor via telefon. Inte sällan skrivs det att valp går att tinga mot en handpenning på 5 000 kr som inte betalas tillbaka vid ”ånger”.  Samtidigt går polisen nu ut och varnar för att betala handpenning då det finns köpare som blivit lurade och aldrig fått någon valp.

Full av erfarenheter vid 8-veckors ålder?

Valparna utlovas vara sociala samt ha vana vid både barn och hundar av olika raser och storlekar. Dessutom är de redan rumsrena för att de har fötts upp tillsammans med både pappa och mamma. Kan det bli så mycket bättre? Sällan nämns hälsostatus och i verkligheten är det mycket ovanligt att en valp är rumsren vid en så ung ålder. Många valpar spenderar dessutom livets första veckor tillsammans med enbart sin mamma.

Sökes: fodervärd till folkskygg labrador retriever

Några söker fodervärdar, till exempel till en folkskygg 2-årig labrador retrievertik. En annan person begär 13 000 kr och rätt till två valpkullar. Hur seriöst låter det? Och vet potentiella valpköpare vad skillnaden är mellan att köpa en hund, vara fodervärd, överlåtelse och inackordering?

Valpar som måste omplaceras

Det är tragiskt att så många unga valpar, inte sällan blandraser och oregistrerade hundar, söker nya hem av de mest konstiga anledningar. Hur många hem ska dessa valpar passera tills att de har hittat sin rätta familj?

Gå inte i fällan!

När man inte vet hur det går till att köpa en hund kan det vara lätt att gå i fällan och falla för: En fin tik som reagerar med aggressivitet när hon blir rädd. Eller en hane där den nya ägaren uppmanas att jobba med hans separations- och ljudrädslor, som inte kan vara ensam eller springa lös och vaktar mycket?

Som oerfaren hundägare kan det vara svårt att förstå den tid och det arbete som krävs för att komma tillrätta med ett problembeteende.

Språk som förvirrar snarare än vägleder

Många gånger är det svårt att förstå vad säljaren skriver. Vad är en multigenerationsblandras? Vad innebär det att hunden är registrerad eller har stamtavla? Vad betyder Husdjurspass och handpenning? Vad betyder fodervärd, avelsrätt och överlåtelse?

Samtidigt är det är viktigt att förstå alla begrepp. Kontakta Svenska Kennelklubben, vi hjälper dig gärna!

Hur undviker du att bli lurad?

Köp en hund registrerad i Svenska Kennelklubben, SKK. Vi ställer krav på både uppfödare och hundar som ska användas i avel. Hunden har en dokumenterad bakgrund och konsumentköplagen gäller. Ta reda på så mycket som möjligt du kan om rasen och sök information via SKKs webbplats, köpahund.se

Är du det minsta osäker? Köp inte! Gör inte dumheten och tro att du gör en tjänst för att du väljer en valp hos en oseriös säljare. Hunden kan vara insmugglad med falska papper. Många av hundarna har vuxit upp i misär och transporterats till Sverige under fruktansvärda förhållanden. De kan dessutom bära på sjukdomar som kan vara farliga både för dig och för andra djur. Men så länge det finns köpare kommer grymheten att fortsätta.

Köptrygghet och goda förutsättningar för ett bra liv tillsammans är både du och din nya familjemedlem värd.


Om Svenska Kennelklubben

Svenska Kennelklubben, SKK, är hundägarnas riksorganisation och grundades 1889 av greve A P Hamilton. SKK har omkring 280 000 medlemmar och över 1 000 klubbar inklusive ungdomsförbundet Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshundklubben, som är vår största utbildningsorganisation. Årligen nyregistreras drygt 50 000 hundar inom SKK. Omkring 70 procent av den svenska hundpopulationen är registrerad i SKK. SKK är en av Sveriges största fritidsorganisationer som arbetar för hundens plats i samhället genom att informera om glädjen och nyttan med hund.

Kontaktpersoner

Hans Rosenberg
Presstalesperson
Hans Rosenberg