2020-05-27 14:36Pressmeddelande

Stort intresse för att köpa valp

Två taxvalpar i händerna på en SKK-ansluten uppfödare.
Foto: Måns EngelbrektssonTvå taxvalpar i händerna på en SKK-ansluten uppfödare. Foto: Måns Engelbrektsson

 

Svenska Kennelklubben, SKK, och våra uppfödare märker ett stort ökat intresse för att köpa valp. Troligen beror det på att fler arbetar hemma i rådande pandemi och kanske saknar sällskap. Utlandsresor är inställda och istället för att vänta till semestern väljer man att köpa en valp tidigare än planerat.

 

Intresset har ökat

Antalet nyregistreringar i SKK har ökat med 10 % (januari-maj) i jämförelse med samma period 2019. Detsamma gäller för antalet besökare på sajten Köpahund.se som ökat med 90 %. Många uppfödare bekräftar också att födda valpar ofta redan är sålda.

 

Kommer det att finnas många omplaceringshundar när pandemin har lagt sig?

SKK förlitar sig på att våra uppfödare är måna om att valparna hamnar i rätt familj från första stund. Ansvarstagande uppfödare vill inte att valpar ska vandra runt hos olika ägare. För att säkerhetsställa att valparna hamnar rätt ställs därför ibland obekväma frågor hur köparen har planerat för den nya familjemedlemmen, både nu och i framtiden. Ibland tipsar uppfödarna om att välja en annan ras eller avråder helt från att köpa valp. Det är ett sätt att bry sig om och det tjänar både köpare och valp på.

 

Varning för smuggelhundar och oseriösa säljare

Nackdelen när efterfrågan ökar är att marknaden öppnas för både smuggelhundar och oseriösa säljare att lura intresserade valpköpare. Därför är det extra viktigt att köpa en valp registrerad i SKK hos en uppfödare som har både ambitioner och krav att sälja en så frisk och sund valp som möjligt. En registrerad valp i SKK har en dokumenterad bakgrund och med valpen ska alltid följa registreringsbevis, köpeavtal och veterinärbesiktningsintyg. Dessutom ska valpen vara ID-märkt. SKKs uppfödare följer också konsumentköplagen. Detta sammantaget är den säkraste konsumenttrygghet en köpare kan få. Det är både nyblivna hundägare och valpar värda.

 

Tips

  • Finns det ingen valp att köpa på nära håll är vårt tips att söka i andra delar av landet
  • Ställa sig på en väntelista hos uppfödarna
  • Byta ras
  • Välj rätt ras till rätt köpare. Varje ras är unik och i Sverige finns det fler än 350 raser och varianter registrerade i SKK. Det innebär att det finns en rashund för var och en

 

Köpahund.se = kontaktuppgifter till ras- och specialklubbar, uppfödare, aktuella valpkullar information om rasen inklusive hälsoprogram

Registreringsbevis = hundens stamtavla, registrerad i SKK

Köpeavtal = reglerar vem som är ägare till hunden

Veterinärbesiktningsintyg = utfärdat av veterinär och inte äldre än 7 dagar.

Dokumenterad bakgrund = hälsostatus och eventuella tävlingsmeriter på valpens härstamning.


Om Svenska Kennelklubben

Svenska Kennelklubben, SKK, är hundägarnas riksorganisation och grundades 1889 av greve A P Hamilton. SKK har omkring 300 000 medlemmar och över 1 000 klubbar inklusive ungdomsförbundet Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshundklubben, som är vår största utbildningsorganisation. Årligen nyregistreras drygt 50 000 hundar inom SKK. Omkring 70 procent av den svenska hundpopulationen är registrerad i SKK. SKK är en av Sveriges största fritidsorganisationer som arbetar för hundens plats i samhället genom att informera om glädjen och nyttan med hund.