2021-04-22 14:46Pressmeddelande

Stoppa smugglingen och massimporten av hundar

Hund i bur med långa klorMånga hundar som smugglas eller importeras i stor skala föds upp under dåliga förhållanden. Foto: Adobestock

SKK kräver politiska åtgärder för att komma åt problemet med smuggling och massimport av hundar. Därför har vi startat en namninsamling som senare ska överlämnas till våra beslutsfattare.

Utöver smugglingen av hundar förekommer en mer systematiskt handel där vår svenska lag i dagsläget möjliggör obegränsad import av hundar bara man har ett importtillstånd. Dessa hundar säljs sedan vidare på den svenska marknaden av tredjehandsparter. Till skillnad från smugglingen, där det är uppenbart att en hund förts in landet illegalt, har importören eller transportören ett tillstånd att föra in hundarna till Sverige. Men hundarna kan likväl komma från valpfabriker i sitt hemland och med falsk dokumentation.

Man ska som hundköpare även vara kritisk när det gäller import av gatuhundar. I många fall är syftet uteslutande att tjäna pengar och det är en smutsig handel där hundarna kan få betala priset. Vill man hjälpa hundar som är i behov av ett nytt hem är det bättre att vända sig till Hundstallet eller andra organisationer, som bedriver en omplaceringsverksamhet av hundar som redan finns i Sverige. Vissa organisationer agerar i god tro för att man vill hjälpa hundar men i själva verket förstärker man marknaden genom att öka efterfrågan.

Genom att få många att skriva under uppropet hoppas vi få till politiska åtgärder som sätter stopp för hundsmuggling och massimport av hundar.

Länk till namninsamling: www.skk.se/namninsamling


Om Svenska Kennelklubben

Svenska Kennelklubben, SKK, är hundägarnas riksorganisation och grundades 1889 av greve A P Hamilton. SKK har omkring 280 000 medlemmar och över 1 000 klubbar inklusive ungdomsförbundet Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshundklubben, som är vår största utbildningsorganisation. Årligen nyregistreras drygt 50 000 hundar inom SKK. Omkring 70 procent av den svenska hundpopulationen är registrerad i SKK. SKK är en av Sveriges största fritidsorganisationer som arbetar för hundens plats i samhället genom att informera om glädjen och nyttan med hund.