2021-04-21 14:01Pressmeddelande

SKK delar oro kring nytt lagförslag

I en debattartikel i Dagens Nyheter uttrycker generaldirektörerna för Jordbruksverket och Tullverket sin oro för att ett nytt lagförslag kommer omöjliggöra kampen mot hundsmuggling.

”Om förslaget till ny djurhälsolag genomförs kan Tullverket inte längre stoppa fordon för att söka efter hundar. Hundsmugglingen innebär förutom lidande för djuren att vi riskerar att få in farlig smitta som rabies i Sverige”, skriver Christina Nordin och Charlotte Svensson i artikeln som publicerades på DN Debatt den 21 april.

Även SKK var kritiska i sitt remissvar till lagförslaget vad gäller delen om gränskontroll av sällskapsdjur och delar den oro som de båda myndighetscheferna nu uttrycker. Smuggling av hundar som fötts upp i valpfabriker innebär stort lidande för både tikar och valpar och är dessutom en fara för folkhälsan.

SKK skulle även välkomna en begränsning av hur många hundar en privatperson får importera som ett försök att stoppa den legala massimporten där hundarna i många fall kommer från valpfabriker och förses med falsk dokumentation. I Storbritannien har såväl importen som vidareförsäljningen av hundar begränsats genom den så kallade Lucy’s law, som infördes i april 2020.


Om Svenska Kennelklubben

Svenska Kennelklubben, SKK, är hundägarnas riksorganisation och grundades 1889 av greve A P Hamilton. SKK har omkring 280 000 medlemmar och över 1 000 klubbar inklusive ungdomsförbundet Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshundklubben, som är vår största utbildningsorganisation. Årligen nyregistreras drygt 50 000 hundar inom SKK. Omkring 70 procent av den svenska hundpopulationen är registrerad i SKK. SKK är en av Sveriges största fritidsorganisationer som arbetar för hundens plats i samhället genom att informera om glädjen och nyttan med hund.