2020-03-23 10:00Pressmeddelande

Sex hundar är nu utsedda att bli frimärksmotiv

Nu har vinnarna utsetts i PostNords tävling som arrangerats tillsammans med Svenska Kennelklubben. Totalt har 30 700 stolta hundägare över hela landet hoppats på att just deras hund skulle få äran att pryda ett frimärke. Efter noggrant juryarbete har nu sex hundar valts ut för att agera frimärksmodell och pryda höstens frimärken – från Golden retrievern Woody som är en influencer till två matglada västgötaspetsar Athos och Fanny. 

– Det har varit en otrolig respons, med många fina motiveringar som visar hur viktig och betydelsefull hunden är i många svenska familjer. Det har varit en utmaning att gå igenom alla bidrag och fina, välskrivna historier. Slutligen lyckades vi välja ut sex fantastiskt härliga hundar. Jag vill passa på att gratulera alla vinnare, från Varekil i Bohuslän och hela vägen upp till Arvidsjaur, säger Kristina Olofsdotter, chef för Frimärken, PostNord. 

En av de lyckliga hundägarna är Anna Jensen från Linköping och hennes nyss fyllda åttaåring, golden retrievern Woody. Döpt efter sheriffen i Toy Story. 

– Det känns jättestort att PostNord, Svenska Kennelklubben och frimärksrådet har valt ut Woody. Vi har tagit väldigt mycket kort på Woody genom åren och när min dotter startade Instagramkontot @woodielicious har han blivit lite av en kändis. Genom Instagram har han även fått vänner över hela världen och kommer nu att bli en ännu starkare ambassadör för Sverige och den svenska naturen, säger matte Anna Jensen. 

Tävlingens jury bestod av PostNords Frimärksråd och representanter från Svenska Kennelklubben, som är hundägarnas riksorganisation, som utifrån bilder och motiveringar valde ut vinnarna.

- Det som är extra roligt för oss som rikstäckande organisation är att vi verkligen ser en stor variation bland bidragen. Här finns alla typer av hundar representerade, från norr till söder. Redan från start märkte vi ett otroligt stort intresse för att nominera sin älskade familjemedlem, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben. 

De vinnande hundarna och juryns motivering: 

Västgötaspets, Athos och Fanny från Orust
Athos och Fanny utstrålar både energi och livlighet. Två mångsidiga hundar som roar sin omgivning och tillhör en av Sveriges nationalraser, känd sedan vikingatiden. Valet blev på ”två stora hundar i litet format”. 

Bichon havanais, Håkan, Enköping
Håkans vaksamma uppsyn charmade samtliga jurymedlemmar. En liten och udda ras som både är tillgiven, lekfull och något av en clown. Trots sin lilla storlek har han alltid stor koll på sin omgivning. 

Blandras, working kelpie/border collie, Ailo, Arvidsjaur
Ailo är en blandning av working kelpie och border collie vilket gör honom till en läplig arbetande hund inom rennäringen. Ailo arbetar 365 dagar om året oavsett väder och vind. Juryn ser Ailo som en uppgraderad version av dåtidens gårdshund ”Karo”. 

Golden retriever Woody, Linköping
Woody utstrålar rasens så typiska trygghet i hans vänliga och tillitsfulla uttryck. En vacker hund som representerar en av världens populäraste hundraser. Juryn förstår att Woody är en självklar apportör när dagens post levereras. 

Whippet, Olsson i Stockholm
Olsson är en graciös, vänlig och sportig whippet i elegant förpackning. Olsson är en försynt och tystlåten herre med smak för det goda i livet. En av landets många ”kontorshundar”. 

För ytterligare information kontakta:

Svenska Kennelklubbens presstalesperson Hans Rosenberg: 08-795 30 18, hans.rosenberg@skk.se
PostNord Medierelationer, tel: 010-436 10 10, e-post: press@postnord.com


Om Svenska Kennelklubben

Svenska Kennelklubben (SKK) hundägarnas riksorganisation, grundades 1889 av A P Hamilton. SKK har omkring 300 000 medlemmar och över 1 000 klubbar inklusive ungdomsförbundet Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshundklubben som är vår största utbildningsorganisation. Årligen nyregistreras cirka 60 000 hundar.Omkring 70 procent av den totala populationen är registrerad i SKK. SKK är en av Sveriges största fritidsorganisationer som arbetar för hundens plats i samhället genom att informera om glädjen och nyttan med hund. Köpa Hund? – kontakta Svenska Kennelklubben för kostnadsfri rådgivning – det tjänar alla på!


Kontaktpersoner

Hans Rosenberg
Presstalesperson
Hans Rosenberg