2019-11-18 09:03Pressmeddelande

Räddade matte ur röken – nu blir Winnie Årets bragdhund 2019

5-åriga flatcoated retrievern Winnie från Bjuråker är Årets bragdhund 2019 efter att ha väckt sin matte Rebecka Mattisson när ett elcykelbatteri blev överhettat och rökfyllde huset.

Det var på natten till den 17 juli som ett elcykelbatteri började ryka i Rebecka Mattissons kök. Giftig rök fyllde huset och även om Rebecka minns att hon hörde hundarna skälla i sömnen så vaknade hon inte. Först när Winnie, eller Lustans Dare and Win som hon heter i stamtavlan, gav ifrån något som mer liknade yl eller ett skri så vaknade Rebecka som har sitt sovrum i rummet bredvid hundarnas rum. Sovrummet var rökfyllt och troligen var det den giftiga röken som gjorde att Rebecka först inte vaknade av hundarnas mer normala skall. När Winnie väl hade väckt henne med sitt skrikande läte kunde Rebecka ta sig ut tillsammans med sina hundar och larma räddningstjänst.

– Winni är en helt fantastisk hund som alltid är med på allt man gör, berättar Rebecka.

Juryns motivering

Winnie, en femårig flatcoated retriever, har på eget initiativ, en natt den i juli, förstått och agerat vid livsfara för sin familj. Den giftiga och kraftiga röken från ett självantänt elcykelbatteri kunde ha fått oanade följder för familjen och deras två hundar. Tack vare ett rådigt ingripande genom ett kraftigt skall kunde en katastrof undvikas. Hundens näsa är ett fantastiskt verktyg som i det här fallet kom väl till pass. Hunden är verkligen människans bästa vän!

Juryn bestod av Annika Klang, Ulf Uddman och Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben och Magnus Berglin, Agria Djurförsäkringar.

Hedersomnämnande:

Riga, Alkett´s Rin Riga Run, rottweiler. Hjälpt husse som ramlat. Ägare Annika Brusell i Ockelbo.

Abakus, Peppersaint´s Abakus, korthårig normalstor tax. Påkallat brand i grannens parhus. Ägare Mattias och Gina Voss i Ystad.

Zelda, welsh corgi, sprider genom filmer på social medier glädje till sjuka barn. ägare Cecilia Andersson i Höganäs.

Prisas på Stockholm Hundmässa 14–15 december

Agria Djurförsäkring skänker 20 000 till en organisation som mottagaren själv får välja och denna gång blev det Service- och signalhundsförbundet som får ta emot ett välbehövligt stöd. Winnie får ta emot sin medalj på Stockholm Hundmässa den 14 december och får då även ett smaskigt ben att tugga på, ett års foder från Royal Canin samt en skön säng från Biabädden. På Stockholm Hundmässa kommer även Årets polishund, Årets narkotikasökhund och Årets sociala tjänstehund att få ta emot pris


Om Svenska Kennelklubben

Svenska Kennelklubben, SKK, är hundägarnas riksorganisation och grundades 1889 av greve A P Hamilton. SKK har omkring 300 000 medlemmar och över 1 000 klubbar inklusive ungdomsförbundet Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshundklubben, som är vår största utbildningsorganisation. Årligen nyregistreras drygt 50 000 hundar inom SKK. Omkring 70 procent av den svenska hundpopulationen är registrerad i SKK. SKK är en av Sveriges största fritidsorganisationer som arbetar för hundens plats i samhället genom att informera om glädjen och nyttan med hund.