2021-08-23 08:00Pressmeddelande

Kees de Jong ny vd för Svenska Kennelklubben

Kees de Jong är vd för Svenska Kennelklubben. På bilden med en hollandse herdershondKees de Jong är vd för Svenska Kennelklubben. På bilden med en hollandse herdershond

Den 1 augusti tillträdde Kees de Jong som ny vd för Svenska Kennelklubben. Han kommer närmast från Gård & Djurhälsan och efterträder Ulf Uddman som nu går i pension.

Kees är utbildad agronomekonom kompletterat med en civilekonomexamen. Han har lång erfarenhet som ledare inom djurnäringen och arbetade senast på Gård & Djurhälsan och dessförinnan inom Hästnäringens Nationella Stiftelse. Där hade han uppdrag som affärsområdeschef, vd-uppdrag för riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången, och som affärsutvecklare.

– Även om jag inte tidigare lett ideella organisationer har jag genom åren arbetat nära några, till exempel Ridsportförbundet och LRF, säger Kees. Den största skillnaden är att uppdraget har sitt ursprung hos medlemmar och inte ägare, men därefter fattas och verkställs beslut genom styrelse och vd inom båda organisationsformerna. Inom SKK har vi även styrkan att våra kommittéer, sammansatt av specialister, äger många av de frågor vi har att hantera.

– En utmaning för en stor ideell rörelse är att hänga med i samhällsutvecklingen. Inriktning, beslut och nutidsanpassning kan kräva längre processer, men SKK har en mycket god plattform där en väsentlig förutsättning är goda finanser.

Kees har tidigare varit ledare inom ungdomsidrotten och har tagit med sig erfarenheter från det i sitt professionella ledarskap.

– Jag tror på att bygga starka team som tar gemensamt ansvar för utvecklingen inom organisationen, säger han.

Hösten blir lite av en inlärningsperiod för Kees, som inte har någon bakgrund i organisationen, och till hösten väntar ett Kennelfullmäktige. Han har dock redan en vision av hur han vill se organisationen utvecklas.

– Min vision är att hunden ska fortsätta ha en självklar plats i vårt samhälle och att samhället ska se Svenska Kennelklubben som den centrala aktören i nationella som internationella frågor, både vad gäller våra rashundar och frågor som berör alla hundar och hundägare, säger Kees. Vi ska också fortsätta stötta våra uppfödare för utan duktiga uppfödare kan vi inte tillgodose behovet av sunda och friska rashundar. Jag hoppas också att vi ska kunna nå ut med vår stora kunskap om hundens behov och välbefinnande till såväl majoriteten av hundägare som allmänhet och beslutsfattare.

 

För mer information kontakta Kees de Jong

Tel: 08-795 30 10, 070-211 53 73

E-post: kees.dejong@skk.se


Om Svenska Kennelklubben

Svenska Kennelklubben, SKK, är hundägarnas riksorganisation och grundades 1889 av greve A P Hamilton. SKK har omkring 280 000 medlemmar och över 1 000 klubbar inklusive ungdomsförbundet Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshundklubben, som är vår största utbildningsorganisation. Årligen nyregistreras drygt 50 000 hundar inom SKK. Omkring 70 procent av den svenska hundpopulationen är registrerad i SKK. SKK är en av Sveriges största fritidsorganisationer som arbetar för hundens plats i samhället genom att informera om glädjen och nyttan med hund.