2019-11-20 12:01Pressmeddelande

Dis är Årets sociala tjänstehund

7-åriga vita herdehunden Dis, som arbetar tillsammans med läraren Denice Sverla på Ekebyhov grundsärskola i Ekerö kommun, har utsetts till Årets sociala tjänstehund. Med sin känsla för signaler och förmåga att tyda tecken från barnen kan hon överbrygga språkliga svårigheter och hjälpa barnen att utveckla sin kommunikation.

Dis, eller Barvestad’s Last Dis Of Aliena som hon heter i stamtavlan, är Denice första hund.

– Jag köpte henne när jag pluggade till lärare med målet att kunna ha henne med i arbetet, berättar Denice.

Efter bara två år var Dis färdigutbildad besökshund och började arbeta tillsammans med Denice på Ekebyhov grundsärskola. Därefter har hon även utbildats till terapihund och skolhund med inriktning som fadder- och läshund. Tillsammans med sin förare hjälper hon elever i ämnen som matematik, svenska och kommunikation men tränar sig även på empati, samverkan och samarbete.

Dis följer med Denice och hennes andra hund till jobbet varje dag och arbetar med aktiva workshoppar i snitt tre dagar i veckan och då cirka 1 timme per dag. När hundarna inte arbetar ligger de i ett särskilt hundrum för att få vara i fred.

– Dis älskar att arbeta och om hon skulle välja mellan matskålen och hänga med till jobbet skulle hon välja jobbet. Och då är hon ändå en matglad hund, säger Denice med ett skratt.

Juryns motivering

Dis gör stor skillnad för många elever i sitt arbete tillsammans med ägaren och hundföraren Denice Sverla. Med sin gedigna utbildning och långa erfarenhet är de ett ovärderligt stöd i både praktik och teori, enskilt och i grupp. Dis ger barnen lugn och motivation att lära sig saker och knyter vänskapsband mellan elever som vanligen har stora svårigheter att interagera med varandra. Terapihunden Dis är därför en mycket värdig mottagare av utmärkelsen Årets sociala tjänstehund 2019.

Juryn bestod av Lena Heimlén från Manimalis och Hans Rosenberg och Ulf Uddman från Svenska Kennelklubben.

Prisas på Stockholm Hundmässa 14–15 december

Agria Djurförsäkring skänker 20 000 till en organisation som mottagaren själv får välja välja och det blev Skandinaviska vård- och terapihundsföreningen som får ta emot ett välbehövligt bidrag. Dis får ta emot sin medalj på Stockholm Hundmässa den 14 december och får då även ett smaskigt ben att tugga på, ett års foder från Royal Canin samt en skön säng från Biabädden. På Stockholm Hundmässa kommer även Årets polishund, Årets narkotikasökhund och Årets bragdhund att få ta emot pris.


Om Svenska Kennelklubben

Svenska Kennelklubben, SKK, är hundägarnas riksorganisation och grundades 1889 av greve A P Hamilton. SKK har omkring 300 000 medlemmar och över 1 000 klubbar inklusive ungdomsförbundet Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshundklubben, som är vår största utbildningsorganisation. Årligen nyregistreras drygt 50 000 hundar inom SKK. Omkring 70 procent av den svenska hundpopulationen är registrerad i SKK. SKK är en av Sveriges största fritidsorganisationer som arbetar för hundens plats i samhället genom att informera om glädjen och nyttan med hund.