2018-11-08 13:35Pressmeddelande

Boy är Årets narkotikasökhund 2018

null

5-åriga labrador retrieverhanen Nextjoy Boy har utnämnts till Årets narkotikasökhund 2018. Tillsammans med sin förare Susann Haara arbetar han på brottsbekämpningsgruppen i Haparanda med att söka efter narkotika.

Boy, som han kallas till vardags, är den enda narkotikasökhunden norr om Stockholm och den första i Norrland att utnämnas till Årets narkotikasökhund under de 26 år som priset delats ut. Boy är Susanns första hund och de har bara arbetat ihop i tre år men har redan blivit en viktig del i arbetet med att försöka stoppa inflödet av narkotika över den långa gränsen. Arbetsområdet sträcker sig från Björnfjäll i norr till Gävle i söder och de söker på allt från flygplatser och färjor till bussar och tåg samt deltar i husrannsakningar. Mycket av det dagliga arbetet sker dock i Haparanda och då bland annat på resecentrum där mycket resenärer med tåg och buss till och från Finland passerar.

– Vi gör mycket spontansök bland resenärerna vilket passar Boy bra då han är väldigt framåt och oblyg, berättar Susann.

Hon beskriver Boy som en mycket tuff hund som klarar de flesta miljöer och som är full av energi och arbetsglädje.

– Han är väldigt stark och ger sig inte och jag behöver aldrig driva på för att han ska arbeta, säger Susann. Det är mycket hund i kopplet helt enkelt!

Ett minnesvärt beslag under året var när Susann och Boy arbetade på resecentrum och när en man passerade dem vände Boy direkt och markerade på mannens väska, vilken visade sig innehålla en stor mängd narkotiska preparat, allt från benzodiazepintabletter till kokain.

Juryn bestod i år av Fredrik Holmberg, överdirektör Tullverket, Pia Elmgren, rådspresident Svenska Inner Wheel samt Ulf Uddman, vd på Svenska Kennelklubben. De motiverade sitt val såhär:

”Boy och hundföraren Susann Haara är ett fantastiskt samspelt ekipage. Susann har en häpnadsväckande förmåga att läsa av och styra den intensiva och kraftfulla Boy utan att för den skull hämma hans arbetslust. Ekipaget visar på ett förträffligt sätt att inga miljöer eller klimatförhållanden är omöjliga, och lyckas prestera lika bra under Norrlands varma och myggrika somrar som under mörka och kalla vintrar. Trots kylan, som påverkar doftbilden, lyckas Boy nosa upp ett stort spektrum av preparat, från amfetamin till en mängd olika tabletter som är svåra att hitta. Dessutom har Boy blivit en kär och värdefull arbetskamrat som har bidragit till en positiv utveckling i sin arbetsgrupp.”

Boy och Susann Haara tar emot priset på Stockholm Hundmässa lördagen den 8 december på Stockholmsmässan i Älvsjö. Priset är ett resestipendium på 20 000 kr och en tavla från Dogmade till Susann och ett smaskigt ben samt 6 månaders foder från Royal Canin och en skön säng från Biabädden till Boy. På Stockholm Hundmässa kommer även Årets polishund, Årets bragdhund och Årets sociala tjänstehund att få ta emot pris.


Om Svenska Kennelklubben

Svenska Kennelklubben (SKK) hundägarnas riksorganisation, grundades 1889 av A P Hamilton. SKK har omkring 300 000 medlemmar och över 1 000 klubbar inklusive ungdomsförbundet Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshundklubben som är vår största utbildningsorganisation. Årligen nyregistreras cirka 60 000 hundar.Omkring 70 procent av den totala populationen är registrerad i SKK. SKK är en av Sveriges största fritidsorganisationer som arbetar för hundens plats i samhället genom att informera om glädjen och nyttan med hund. Köpa Hund? – kontakta Svenska Kennelklubben för kostnadsfri rådgivning – det tjänar alla på!