2020-12-09 14:00Pressmeddelande

Årets bragdhund heter Devil

Årets bragdhund 2020 Dobsforsport Devil tillsammans med sin matte Johanna Paaso. Foto: Måns EngelbrektssonÅrets bragdhund 2020 Dobsforsport Devil tillsammans med sin matte Johanna Paaso. Foto: Måns Engelbrektsson

Treårige dobermannen Dobsforsport Devil har utnämnts till Årets bragdhund 2020 efter att ha larmat när familjens femåring satt i halsen. Genom sitt ingripande förhindrade Devil en händelse som kunde slutat riktigt illa.

Det var i somras som Devil påkallade matte Johanna Paasos uppmärksamhet när hon stod i köket och lagade mat hemma i Gnesta.

– Vår son Bill satt i vardagsrummet och spelade när Devil plötsligt började skälla och springa mellan köket och vardagsrummet, berättar Johanna.

– Jag trodde först att han och Bill lekte med varandra men när jag tittade in vardagsrummet var Bill blå i ansiktet, fortsätter Johanna.

Johanna lyckades få loss den godisbit som fastnat i halsen på Bill och kunde sedan åka till sjukhus för att kolla att allt var okej med sonen.

– Hade inte Devil börjat skälla hade vi aldrig upptäckt det, säger Johanna.

Eftersom Stockholm Hundmässa är inställd fick Devil ta emot sitt välförtjänta pris på Kringlaskolan i Södertälje där Johanna arbetar. Devil fick utöver medalj också ett stort, smarrigt tuggben, en skön Biabädd samt ett års förbrukning av foder från Royal Canin. Agria Djurförsäkring skänker 20 000 kronor till en organisation som pristagaren själv väljer. Johanna valde att pengarna ska skänkas till Hundstallet i Stockholm.

Juryn motivering

Devil, en treårig dobermann, har genom sitt självständiga agerande gjort en hjälteinsats.

Devil har uppmärksammat matte på en kritisk situation då familjens femårige son satt godis i halsen. Hunden har agerat instinktivt och ihärdigt och utan att ge sig lyckats avvärja en händelse som kunde slutat på ett helt annat sätt.

Juryn bestod av Annika Klang, Hans Rosenberg och Ulf Uddman från Svenska Kennelklubben samt Magnus Berglin, Agria Djurförsäkring

Hedersomnämnden:

Essie, mellanpudel, hjälpt sin matte, lärare, att lugna elev i klassrum.
(Crusea’s Yippee Yvette, ägare: Mariel Andersson, Uddevalla)

Arne, malinois, påkallat husses uppmärksamhet och förhindrat inbrott.
(Fältskogs Arne, ägare: Erik Karlsson, Kundsängen)

Skye, malteser, uppmärksammat matte på att svärfar, (93 år) ramlat ute i trädgården.
(Krappdalens Pink Skye, ägare: Marileen Tejder, Klädesholmen)

Nisse, flatcoated retriever, blodgivare, gör en insats för många andra djur.
(Emrons Cupido, ägare: Linda Hellsén, Hudiksvall)

Hera, belgisk vallhund, tervueren, tröst åt familj där familjemedlem drabbats av Covid-19.
(Ägare: Anna Thorell, Östersund)  


Om Svenska Kennelklubben

Svenska Kennelklubben, SKK, är hundägarnas riksorganisation och grundades 1889 av greve A P Hamilton. SKK har omkring 300 000 medlemmar och över 1 000 klubbar inklusive ungdomsförbundet Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshundklubben, som är vår största utbildningsorganisation. Årligen nyregistreras drygt 50 000 hundar inom SKK. Omkring 70 procent av den svenska hundpopulationen är registrerad i SKK. SKK är en av Sveriges största fritidsorganisationer som arbetar för hundens plats i samhället genom att informera om glädjen och nyttan med hund.


Kontaktpersoner

Hans Rosenberg
Presstalesperson
Hans Rosenberg