2024-08-29 07:19Pressmeddelande

Tre kandidater till Sveriges Oscarbidrag

Den svenska Oscarskommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

 

Följande tre filmer kandiderar:

 

Den sista resan

Filip Hammars och Fredrik Wikingssons Den sista resan följer Lars Hammar som efter 40 år som älskad fransklärare i Köping går i pension. När han blir passiv och viljelös tar hans son Filip och bästa vännen Fredrik med Lars till hans älskade Frankrike för att återse de platser som han älskat mest i livet, för att tända livsgnistan igen.

Den sista resan har slagit rekord som den mest sedda dokumentären på bio i Sverige.

Filmen är producerad av Petra Måhl och Lars Beckung för Nexiko med produktionsstöd från Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Anna Weitz.

Passage

Lia, en kvinna från Georgien, har lovat sin syster att leta rätt på hennes sedan länge försvunna dotter Tekla som kanske befinner sig i Istanbul. Tillsammans med tidigare eleven Achi som till varje pris vill lämna sin hemby och Evrim, en advokat som kämpar för transpersoners rättigheter, påbörjar Lia sökandet längs stadens myllrande och färgstarka bakgator.

Passage av Levan Akin har bland annat belönats med Teddy Jury Award på filmfestivalen i Berlin.

Filmen är producerad av Mathilde Dedye för French Quarter Film, med produktionsstöd från Filminstitutet, långfilmskonsulent Hanna Lejonqvist.

Syndabocken

I skuggan av Maltas brännande sol, i utkanten av den svenska e-gamingkolonin, dyker lotterisvindlaren Dimman upp för att överraska sin forne vän och kollega inför hans bröllop. Det blir inledningen till ett lika desperat som dekadent sökande efter försoning. 

Axel Peterséns Syndabocken hade sin världspremiär på Torontos filmfestival och tog hem hela sju Guldbaggar vid årets gala, vilket är rekord.

Syndabocken är producerad av Sigrid Helleday för Fedra, med produktionsstöd av Filminstitutet, långfilmskonsulent Hanna Lejonqvist.


 

Det slutgiltiga svenska Oscarsbidraget i kategorin Best International Feature Film kommer att presenteras vid en pressträff den 19 september. Inbjudan skickas separat.

 

Den 97:e upplagan av Oscarsgalan kommer att hållas i Los Angeles den 3 mars 2025.

 

För att filmerna ska visas för juryn krävs följande:
Filmens biografpremiär ska ha ägt rum i Sverige mellan 1 november 2023 och 30 september 2024 (med öppna visningar minst 7 dagar i följd på kommersiell biograf).

Filmen ska ha svensk huvudproducent.

Filmens dialog ska vara minst 50 procent icke-engelsk.

Filmen ska vara minst 40 minuter lång.

 

Kommitté 2024

Carl Javér, Regissör
Sanna Lenken, Regissör
Anna Anthony, Producent
Stefan Baron, Producent
Mirja Wester, VD Göteborgs Film Festival
Cicci Renström Suurna, Filmkritiker
Sara Karlsdotter de Costa, Distributör
Nanna Blondell, Skådespelare


Petter Mattsson
, juryordförande (Svenska Filminstitutet)

Theo Tsappos, rådgivare (Svenska Filminstitutet)

Ebba Rydqvist, jurykoordinator (Svenska Filminstitutet)


 

Läs mer om svenska bidrag till Oscarsgalan genom åren: här

För fler produktionsuppgifter om filmerna: Svensk Filmdatabas – den bästa källan om svensk film

 

För mer information om Oscarsprocessen, kontakta Theo Tsappos på Internationella enheten: theo.tsappos@filminstitutet.se, 08-665 11 33


Ämnen: Oscar

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg
Ebba Rydqvist
Kommunikatör
Ebba Rydqvist