2024-12-19 14:41Pressmeddelande

Människan (och andra monster) på Cinemateket i vår – program och biljetter släppta!

Bild ur filmen Pans labyrint från 2026.Pans labyrint (2006)

Gud skapade människan till sin avbild, vi skapade AI till vår och dumpade Gud. Kommer AI dumpa oss? Genom den artificiella intelligensens snabba framfart är frågan om vad som är mänskligt mer aktuell än någonsin. Idag släpper Cinemateket biljetterna till vårens program, som denna gång utforskar människan på gott och ont under temat Människan – Den goda, den onda, den fula.

Programmet inleds den 17 januari i Filmhuset med Miloš Formans uppskruvade storverk Gökboet från 1975. Vad har 50-åringen att säga om människan idag? Om det och vårens övriga program samtalar Cinematekets curators efter visningen.

– Är människan verkligen skapelsens krona? Är det i själva verket våra tillkortakommanden snarare än våra ädla egenskaper som definierar oss som människor? Med vårens tema vill Cinemateket visa på hur filmskapare utforskat människans bästa sidor, vår ”unika” förmåga att tänka, känna och drömma men också hur människans lägre jag, våra mer ondskefulla och destruktiva sidor, har gestaltats på film. Vi visar också exempel på mänskliga monster och hur världen kan komma att se ut när människan inte längre är i toppen av näringskedjan utan nya digitala superintelligenser tagit över, säger Tora Berg, curator på Cinemateket.

Stilbildande skräckexempel på det senare syns i James Camerons två första Terminator-filmer (1984/1991), som skildrar såväl konflikter som samarbeten mellan människa och maskin. I Westworld (1973) tröttnar androider på att behandlas som slavar för mänskliga besökare på en nöjespark. Den som har svårt att sätta sig in i situationen kan se Apornas planet (1968) och uppleva fångenskapen genom ögonen på en ofrivilligt lättklädd Charlton Heston.

Människans lägre jag (1938) heter Jean Renoirs klassiska svartsjukenoir, en titel som ligger nära till hands när man ser till vår arts historiska skamfläckar. Rasbiologin sätts under lupp i dokumentären Homo Sapiens 1900 (1998) och i Margarethe von Trottas biografiska drama Hannah Arendt (2012) möter vi kvinnan bakom begreppet "den banala ondskan". Fast visst kan människan även vara god? Om det påminner Charlie Chaplins hjärtevärmande Stadens ljus (1931), Kon Ichikawas rörande efterkrigstidsdrama Den burmesiska harpan (1956) och Pier Paolo Pasolinis filmiska gudsbevis Matteusevangeliet (1964).

Dessa filmer och många fler – totalt 173 långfilmer och 19 kortfilmer – ingår i huvudprogrammet, där vi även fördjupar oss i följande konstnärskap och teman:

Lars von Trier – Inget mänskligt är mig främmande
Bo Widerberg – Den lilla människan mot samhället
Kelly Reichardt – Den osynliga reskamraten
Guillermo del Toro – Människan (... och andra monster)
Vittorio De Sica – Ett hopp om mänskligheten
Abbas Kiarostami – Människan – en fix idé
Utomjordiskt – Rymdresor på film

Bortom vårens tema fortsätter den retrospektiv över guldåldersgiganten Victor Sjöström som inleddes i höstas. Dessutom uppmärksammar vi den franska fantastiquepionjären Jacques Tourneur och den obotliga romantikern Sylvia Chang (den sistnämnda i samarbete med Asiatiska Filmfestivalen).

Inför Guldbaggegalans 60-årsfirande har vi låtit våra följare på Facebook rösta fram sina favoriter, en från varje decennium, bland de äldre och moderna klassiker som belönats med baggen för bästa film. Våra yngre besökare är som vanligt varmt välkomna till Unga Cinematekets visningar och till Filmhörnan, Cinematekets filmklubb för cineaster mellan 15 och 19 år.

Både program och biljetter är släppta och finns på www.cinemateket.se. Där finns även en introducerande text och en essä om vårens tema.

Om Cinemateket:
Cinemateket är Svenska Filminstitutets filmvisningsverksamhet och visar film i Stockholm, Göteborg och Malmö. Cinemateket vill öka intresset för filmhistorien och för filmen som konstform. Filminstitutet är medlem i Fédération Internationale des Archives du Film (FIAF), en internationell sammanslutning av filmarkiv och cinematek som arbetar för att bevara och tillgängliggöra vårt gemensamma filmarv.

Kontakt:
För mer information, kontakta Tora Berg, curator på Cinemateket tora.berg@filminstitutet.se, 08-665 11 28.


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson