2024-07-23 11:14Pressmeddelande

Göran Hugo Olssons nya dokumentär till Venedigs filmfestival

Övre raden: Israel Palestina på svensk TV 1958-1989 och Göran Hugo Olsson. Nedre raden: Quiet Life, Songs of Slow Burning Earth, O. (Foto: SVT / Story / Les films du Worso / Moon Man / Compass Films)Övre raden: Israel Palestina på svensk TV 1958-1989 och Göran Hugo Olsson. Nedre raden: Quiet Life, Songs of Slow Burning Earth, O. (Foto: SVT / Story / Les films du Worso / Moon Man / Compass Films)

Göran Hugo Olssons nya dokumentär, Israel Palestina på svensk TV 1958-1989, får sin världspremiär på filmfestivalen i Venedig. Klara för den anrika festivalen som startar i slutet av augusti är också tre svenska samproduktioner: Quiet Life, Songs of Slow Burning Earth och O.

– När jag var sjutton ändrades mitt liv helt efter att ha sett Vivre sa vie. Först i filmen var det helt kort en Venedigs filmfestival-logotyp. Sedan dess har den inte bara varit en symbol för stor konst för mig, men också för möjligheten att leva sitt eget liv. Jag är så glad över att vi är en liten del av den idén nu, tack vare hyllningen av film på Lido, säger regissören Göran Hugo Olsson.

Under åren 1958-1989 rådde public service-monopol i Sverige och SVT:s rapportering från Israel och Palestina var unik. Deras reportrar var ständigt på plats i det krigsdrabbade området och dokumenterade allt från vardagsberättelser till internationella storkriser. Detta omfattande material ligger till grund för Israel Palestina på svensk TV 1958-1989 där bilder av den israeliska statens uppkomst varvas med Palestinas frihetskamp. Reportage med Yassir Arafat och intervjuer med Israels utrikesminister Abba Eban under ett Sverigebesök är delar av ett exklusivt material som inte visats sedan det sändes. Tillsammans berättar de om vår tids kanske sårigaste konflikt och ger oss verktyg att förstå historien som så starkt påverkat vår samtid. 

Göran Hugo Olsson har tidigare gjort filmer som The Black Power Mixtape 1967-1975 (vinnare på Sundance, dubbelt Guldbaggebelönad 2012), Om våld (prisbelönt i Berlin, Guldbagge för Bästa dokumentärfilm 2015), Den sommaren, London 79 och senast La société du spectacle (tillsammans med Roxy Farhat). 

Israel Palestina på svensk TV 1958-1989 – som får sin världspremiär i Officiella sektionen, utom tävlan – är producerad av Tobias Janson / Story i samproduktion med SVT, Film i Väst, Tekele Production och Ström Pictures, med stöd från Filminstitutet, tidigare dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart. Folkets Bio distribuerar, med svensk biopremiär 4 oktober.


Tre svenska samproduktioner är också klara för Venedig:

Quiet Life – tävlar i Orizzonti

Sergej och Natalia är politiska asylsökande som flytt till Sverige tillsammans med sina två döttrar, i hopp om ett bättre liv. När deras ansökan får avslag faller deras yngsta dottern i koma, ett tillstånd känt som uppgivenhetssyndrom eller apati. Den grekiska regissören Alexandros Avranas film utspelar sig i Sverige och är delvis inspelad i Göteborg. I birollerna syns bland andra Lena Endre, Johannes Kuhnke, Anna Bjelkerud, Alicia Eriksson, Sofia Pekkari samt norska Lisa Loven Kongsli. Svenska samproducenter är Olivier Guerpillon och Frida Hallberg / Fox in the Snow, samt Film i Väst, med stöd från Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Hanna Lejonqvist. TriArt Film distribuerar.

Songs of Slow Burning Earth – Officiella sektionen (utom tävlan)

Den ukrainska regissören Olha Zhurbas film är ett poetiskt och observerande porträtt av Ukraina, där flertalet berättelser skildrar de djupa och långtgående konsekvenserna av kriget för både individer och samhället som helhet. Svenska samproducenter Kerstin Übelacker / We Have a Plan och Film i Skåne, med stöd från SVT och Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Anna Weitz.  

O – tävlar i Orizzonti Corti

Isländske regissören Rúnar Rúnarsson var nyligen i Cannes med långfilmen When the Light Breaks, som öppnade Un Certain Regard-sektionen. Hans nya kortfilm O är en humanistisk och poetisk berättelse om en skör man som försöker lösa en enkel uppgift där det största hindret finns inom honom själv. Svenska samproducenter: Siri Hjorton Wagner / [sic] film samt SVT och Film i Väst, med stöd från Filminstitutet, tidigare filmkonsulenten Ami Ekström.


Fler svenska inslag på festivalen:

TELOS 1 – Venice Immersive
En mixed reality-, film- och dansinstallation med inslag av science fiction, skapad av kanadensisk-svenska dansaren och koreografen Dorotea Saykaly och danske regissören Emil Dam Seidel. Publiken bjuds in till en transcendental fysisk upplevelse som utforskar teman som mänsklig existens och digital medvetenhet. 

Families Like Ours 
Thomas Vinterbergs nya tv-serie är ett episkt familjedrama som skildrar hur hela Danmarks befolkning måste evakueras efter en katastrof. I denna storsatsning syns bland andra David Dencik och Asta Kamma August. Svenska samproducenter: Lizette Jonjic / Zentropa Sweden, Film i Väst och TV4.

Skådespelaren och regissören Tuva Novotny sitter i juryn för Orizzonti-sektionen.


81:a upplagan av Venedigs internationella filmfestival äger rum 28 augusti till 7 september. Läs mer här om tidigare svenska filmer och utmärkelser på festivalen.



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand