2024-08-06 14:30Pressmeddelande

Den svenska torpeden får världspremiär i Toronto

Josefin Neldén i Den svenska torpeden. Foto: Hannes KrantzJosefin Neldén i Den svenska torpeden. Foto: Hannes Krantz

Frida Kempffs episka film Den svenska torpeden är uttagen till filmfestivalen i Toronto. Filmen, ett drama med Josefin Neldén i huvudrollen som simmerskan Sally Bauer, får världspremiär på festivalen som startar 5 september.

 – Den svenska torpeden är det absolut tuffaste projekt jag tagit mig an med utmaningar som stormar, hagelregn, borrelia, magsjukor och covid, men också det mest fantastiska jag fått göra. Jag har haft ett underbart team både framför och bakom kameran och att få ha sin världspremiär på Toronto International Film Festival är en dröm. TIFF är en av världens största filmfestivaler och en grym start för filmen som nu får möta den internationella publiken, säger Frida Kempff.

Sommaren 1939. Krigsutbrottet i Europa kryper allt närmare men Sally Bauer, en 30-årig ensamstående mamma, kan inte slita sig från havet och sin längtan efter att få korsa den Engelska kanalen. För att nå sin dröm måste hon trotsa både sin familj, samhällets förväntningar och samtidigt riskera att förlora sin unga son.

I huvudrollen som Sally Bauer syns Josefin Neldén, och i övriga roller bland andra Mikkel Boe Følsgaard, Lisa Carlehed, Arthur Sörbring, Gunnel Fred och Cecilia Milocco.

Regissören Frida Kempffs förra långfilm, den psykologiska thrillern Knackningar (2021) visades på en lång rad internationella filmfestivaler (bland andra Sundance, Sitges och FrightFest) och nominerades till tre Guldbaggar. Innan dess har Frida Kempff gjort kortfilmer som Micky badar (som belöndes med juryns pris i Cannes), Älskade unge (vinnare av 1 km film på Stockholm Film Festival) och dokumentären Vinterboj, som nominerades till Nordic Dragon Award för bästa nordiska dokumentär på Göteborgs filmfestival. Den svenska torpeden är hennes andra långa spelfilm, och den får världspremiär i Toronto i sektionen Centerpiece.

För manus står Frida Kempff och Marietta von Hausswolff von Baumgarten. Producenter är Erik Andersson, David Herdies och Michael Krotkiewski / Momento Film i samproduktion med bland andra SVT, TV4 och Film i Väst och med stöd från Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Anders Nylander. Filmen har även fått stöd från bland andra Region Västmanland och Norrköpings Filmfond.

Den svenska torpeden distribueras av Scandinavian Film Distribution och TriArt Film, och kommer att få svensk biopremiär den 15 november.


Toronto International Film Festival pågår 5–15 september.


Ämnen: Toronto

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson