2024-08-15 07:34Pressmeddelande

Andrea Östlund utsedd till ny långfilmskonsulent

Andrea Östlund. Foto Sandra FogelAndrea Östlund. Foto: Sandra Fogel

Svenska Filminstitutet har utsett Andrea Östlund till ny långfilmskonsulent. Hon tillträder 16 september och efterträder Anders Nylander.

Andrea Östlund är regissör och universitetslektor i filmisk gestaltning vid HDK-Valand i Göteborg, där hon också är utbildad. Hon har regisserat tv-serier som Vår tid är nu och Zebrarummet. Hon har en bakgrund inom teatern och har en bred erfarenhet från svensk filmbransch sen sent 1990-tal.

Andrea Östlund har arbetat som exekutiv producent, manusförfattare och rollsättare. Hon var filmkonsulent för den uppmärksammade talangsatsningen Rookie där bland annat Guldbaggebelönade Apflickorna (Lisa Aschan, 2011) ingick. Hon har suttit i styrelsen för Göteborg Film Festival, WIFT Sweden och SFR - Sveriges filmregissörer. Hennes senaste arbete var en immersiv filmupplevelse med fem projektorer till nyskriven klassisk musik framförd av Göteborgs Symfoniorkester på Göteborgs Konserthus.

– ­Nyfikenhet och mod är två av mina bästa egenskaper och jag är sjukt taggad på att bidra med all min erfarenhet i den mycket spännande tid som filmbranschen nu befinner sig i. Jag hoppas och tror att jag kan göra skillnad, säger Andrea Östlund.

– Jag är övertygad om att Andrea kommer ta sig an det här svåra och viktiga uppdraget med stor energi och mycket klokskap. Med sin omfattande kunskap om vår bransch men också intressanta erfarenheter från närliggande fält blir hon ett fint tillskott hos oss på produktionsstöd. Jag är väldigt glad över att hon vill komma till Filminstitutet, säger Charlotta Denward, produktionsstödschef Filminstitutet.

Anders Nylander slutar 30 september och tar inte emot ansökningar efter den 19 augusti.

För frågor kontakta
Charlotta Denward, chef produktionsstöd
charlotta.denward@filminstitutet.se
08 665 12 95



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg