2025-01-23 13:12Pressmeddelande

100 år sedan Mai Zetterling föddes – firandet börjar i Göteborg

Mai Zterrling.Foto: vid Hughes AB Svensk FilmindustriMai Zterrling.F oto: vid Hughes AB Svensk Filmindustri

I år är det 100 år sedan Mai Zetterling föddes. Det kommer uppmärksammas i Sverige och internationellt. Först ut är Göteborgs Filmfestival, som invigs i morgon, och som hyllar regissören Mai med ett retrospektiv där festivalpubliken har möjlighet att uppleva ett urval av hennes klassiska verk.

 

Mai Zetterling var som skådespelerska och regissör en innovatör som utmanade filmkonstens konventioner både genom hennes helt egna stilistiska uttryck och vågade skildringar av komplexa ämnen. Hon föddes i Västerås den 24 maj 1925 och slog igenom som aktris med en minnesvärd roll i Alf Sjöbergs Hets (1944), med manus av en ung Ingmar Bergman. Därefter följde en mycket framgångsrik karriär i Sverige såväl som internationellt, där hon framför kameran gjorde stort avtryck i filmer som i Gustaf Edgrens Driver dagg, faller regn (1946), Ingmar Bergmans Musik i mörker (1948), Frieda (1948) av Basil Dearden. När hon kom till Hollywood spelade hon mot stjärnor som Danny Kaye, Dirk Bogarde, Richard Widmark ochTyrone Power. I populära brittiska komedin Bara två kan leka så (1962) var Peter Sellers motspelaren.

 

Bakom kameran gav hon oss sex långfilmer och flertalet kortfilmer som tillsammans utgör en filmografi förevigad i filmhistorien. Hon rörde sig inom det fiktiva såväl som det dokumentära, med både adaptioner och egna berättelser, men alltid med en unik röst. Mai Zetterling möttes av mycket kritik i en mansdominerad bransch som i början av 1960-talet öppnade få dörrar för kvinnliga filmskapare. Trots motgångar och de kritiska rösterna lät hon sig inte begränsas. I dag uppmärksammas hon av feministiska rörelser för sitt inflytande på kvinnligt filmskapande, samtidigt som hennes filmarv gör henne till en av Sveriges främsta filmskapare.

 

På Göteborgs filmfestival, där man man varje år delar ut Mai Zetterling-stipendiet, visas hennes debut som långfilmsregissör, Älskande Par (1964), där vi bland andra ser Harriet Andersson, Gunnel Lindblom och Gio Petré lysa i huvudrollerna. Filmen blev uttagen till tävlan på Cannes Filmfestival och väckte direkt starka reaktioner. Den öppna representationen av sexualitet gjorde filmen skandalomsusad, samtidigt som den rosades på flera andra håll, såsom av den engelske filmkritikern Kenneth Tynan som jämförde Zetterlings debut med Citizen Kane.

 

Utöver Älskande Par bjuder retrospektiven på biovisningar av Mai Zetterlings psykologiska och visuellt skarpa drama Nattlek (1966), hennes radikala adaption av Hjalmar Söderbergs roman, Doktor Glas (1968) och den råa, Ken Loach-klingande skildringen av unga kvinnor på en ungdomsanstalt, Tonårsflickor på driven (1982). I samband med visningen av den ingår även Zetterlings Guldlejonvinnande kortfilm Leka krig (1962),

Mai Zetterling på Göteborgs filmfestival Classics

 

Mai Zetterling kommer under jubileumsåret att uppmärksammas stort internationellt. Först ut är Filmoteca de Catalunya i Barcelona som öppnar sin Zetterling-retrospektiv den 5 februari med Flickorna med inledning av Mais son Louis Lemkow Zetterling.

 

Filminstitutet mottog av Mai Zetterlings familj en donation 2017 bestående av hennes brev, påbörjade manus, dagböcker med mera. Stor donation av Mai Zetterling-material till Filminstitutet

 

Om du i egenskap av biografägare/biografföreståndare önskar visa filmer av och med Mai Zetterling kan du kontakta Clara Gustavsson clara.gustavsson@filminstitutet.se på Filminstitutets biografdistribution. Mer information: Mai Zetterling 100 år

 

 

 

 

                                                                                                                

 

 

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg