Svensk biblioteksförening har haft årsmöte och valt ny styrelse. Årsmötet fattade även beslut om motioner och propositioner.
Helene Öberg, generalsekreterare för Prinsparets stiftelse, fortsätter som ordförande. Hon valdes inte om, då hon endast suttit ett år på sitt tvååriga mandat. Öberg är tidigare statssekreterare på såväl utbildnings- som kulturdepartementet.
Stefan Engström, ämneslärare samhällskunskap och historia, Stockholm. Engström har tidigare arbetat på Svensk biblioteksförening och har erfarenhet från både riksdag och regeringskansli som politisk tjänsteman.
Martin Memet Könick, bibliotekschef, Landskrona kommun. Memet Könick har ett stort internationellt engagemang och är bland annat en av två svenska representanter i en OMC-grupp som arbetar med biblioteksfrågor inom EU och sitter i den stående kommittén för IFLA:s Public Library Section.
Miriam Nauri, bibliotekschef, Karolinska Institutet. Nauri har bland annat arbetat som bibliotekschef på Handelshögskolan i Stockholm och annat avdelningschef på Kungliga biblioteket.
Görel Reimer, chef för bibliotek och konsthall, Tomelilla kommun. Reimer har tidigare varit verksamhetsledare i Vellinge kommun. Görel har också många års erfarenhet av skolbiblioteksfrågor på en övergripande nivå efter arbetet på Pedagogisk inspiration i Malmö stad, samt erfarenhet som projektledare med fokus på barn och ungas läslust.
Jenny Lindberg, omvald , universitetslektor, Högskolan i Borås
Morgan Palmqvist, omvald, överbibliotekarie, Göteborgs bibliotek
Barakat Aldammad, enhetschef, Örebro bibliotek
Catharina Isberg, bibliotekschef, Lunds stadsbibliotek
Elin Nord, teamledare Samhällsvetenskapliga biblioteken, Göteborgs universitetsbibliotek
Brit Stakston, journalist och mediestrateg, Stockholm
Mer information om de nyvalda styrelseledamöterna finns här.
Svensk biblioteksförening är en ideell och partipolitiskt obunden medlems- och intresseorganisation som samlar och verkar för alla typer av bibliotek. Vi driver opinion och skapar debatt för att biblioteken ska få bästa möjliga förutsättningar att vara en kraft för det demokratiska samhället, nationellt och internationellt. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.