2022-11-15 12:58Pressmeddelanden

Välkommen till invigning av konstverket Växtvärk/Växtkraft tors 17/11, 12:00

Konsnärsduon som fått uppdraget att konstnärligt gestalta tunneln under Skolhusallén.Konsnärsduon som fått uppdraget att konstnärligt gestalta tunneln under Skolhusallén.

Våren 2022 vann konstnärsduon Fideli Sundqvist, papperskonstnär och Hannes Anderzén, fotograf, upphandlingen av en konstnärlig gestaltning för en tunnel under Skolhusallén i centrala Sundsvall. Nu hälsar vi välkommen till en invigningsskål med konstnärsduon, personer i projektgruppen, elever med flera.

- Växterna i tunneln är symboler för liv, jag tänker särskilt på barn och unga. Växter och flora visar så synligt livscykeln. Det händer så mycket i just barn- och ungdomstid, den åldern, inte bara kroppen som växer och värker, det är en kraft som tar liv och rot. Man blir mer sin egen. På både gott och ont. Det är en smärtsam och kraftfull tid. Som tröst och vila eller bas vad man nu vill kalla det, finns det gemensamma rotsystemet som håller oss alla samman, säger Fideli Sundqvist, konstnär.

Tunneln under Skolhusallén används flitigt och framför allt av barn och unga som tar sig till och från skola och verksamheter dagar och kvällar. Och det är just ungdomar i ett skolprojekt som lyft tunneln som en av de platser i Sundsvall som är otrygg, ful och nedklottrad.

- Förhoppningen är att den konstnärliga gestaltningen ska bidra till att tunneln upplevs attraktiv och mindre otrygg, att konstverket ska väcka nyfikenhet och att klottret ska minska, säger Daniel Eklund, museichef.

Projektet är ett samarbete mellan stadsbyggnadskontoret, kultur- och fritidsförvaltningen, Drakfastigheter, Fastighets AB Balder samt med ungdomar i skol- och ungdomsverksamheter i närområdet.

- Att ungdomarna varit med under hela den här resan känns bra, de har uppmärksammat ett problem, de har tagit fram en enkät, suttit i juryn, varit med och målat och nu får de vara med och inviga verket, säger Anders Bolin, tillförordnad stadsbyggnadsdirektör.

Kontakt:
Fideli Sundqvist, Image maker | Paper artist, 070-477 69 66
Anders Bolin, tillförordnad stadsbyggnadsdirektör, tfn: 060-19 15 47
Daniel Eklund, museichef, tfn: 060-19 18 02

Ulrika Sjöberg, projektansvarig och kommunikatör, 070-190 43 50


Om Sundsvalls kommun

Sundsvall är en av norra Sveriges största kommuner – beläget mitt i Sverige vid hav, skog och berg. Med ett starkt näringsliv och 99 000 invånare är vi viktiga för tillväxten i regionen. I Sundsvall kan vi stoltsera med Mittuniversitetet, en förebild när det gäller relationer med arbetsliv och samverkan med omvärlden. Sundsvall växer och vi ger dig möjligheter att växa med oss.