2022-09-27 13:30Pressmeddelanden

Sundsvalls kommun visar på gott ekonomiskt resultat för 2022

Sundsvalls kommuns resultatprognos för 2022 visar på ett resultat på 600 miljoner kronor, vilket är 240 miljoner kronor bättre än budget.
– Det goda resultatet beror delvis på ökade skatteintäkter och statsbidrag - men det visar också på ett hårt arbete från flera nämnder som har arbetat med sina tidigare underskott, säger Bodil Hansson, (S), kommunstyrelsens ordförande.

Sundsvalls kommun påvisar ett gott resultat men flertalet utmaningar står runt hörnet. I det korta perspektivet kommer pensionskostnaderna öka kraftigt nästa år på grund av nytt pensionsavtal samt en uppräkning drivet av en ökad inflation. Vidare kommer statsbidragen att minska från tidigare rekordnivåer relaterat till pandemin. Det finns även en stor osäkerhet av vilka effekter som den höga inflationen kan medföra.

I det långa perspektivet kommer kommunen att möta stora ekonomiska utmaningar av en allt äldre befolkning vilket kommer kräva investeringar och resurser för den löpande driften.

Främsta orsakerna till resultatförbättringen jämfört med budget är:
Förbättrade skatteintäkter och statsbidrag med 100 miljoner kronor och lägre nettokostnader med drygt 100 miljoner kronor är främsta orsakerna till ett förbättrat resultat i förhållande till budget.

– Sundsvalls kommun har under de senaste åren gjort stora investeringar som har lånefinansierats och vi har behov av att minska dessa skulder. Det här överskottet bidrar till detta och det är ett välkommet resultat, säger Örjan Folkesson, ekonomidirektör.

Presskontakter:

Bodil Hansson, (S), kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 073-095 62 57
E-post: bodil.hansson@sundsvall.se

Örjan Folkesson, ekonomidirektör
Telefon: 070- 693 44 83
E-post: orjan.folkesson@sundsvall.se


Om Sundsvalls kommun

Sundsvall är en av norra Sveriges största kommuner – beläget mitt i Sverige vid hav, skog och berg. Med ett starkt näringsliv och 99 000 invånare är vi viktiga för tillväxten i regionen. I Sundsvall kan vi stoltsera med Mittuniversitetet, en förebild när det gäller relationer med arbetsliv och samverkan med omvärlden. Sundsvall växer och vi ger dig möjligheter att växa med oss.