2022-10-24 12:00Pressmeddelanden

Sundsvall, Timrå och Härnösand förbereder för 13 000 nya invånare till 2030

Nu tas ett avstamp på Södra Berget till att förbereda Sundsvall, Timrå, och Härnösand där huvudfrågan är vad kommunerna och regionen behöver göra om vi snabbt växer med upp till 13 000 personer. Det är medarbetare och politiker från i första hand Sundsvall, Timrå och Härnösand som ska diskutera en potentiellt snabbt accelererande befolkningsökning.

I Torsboda Industrial Park finns en fantastisk möjlighet att attrahera en eller flera stora etableringar till vad som betraktas som en av Europas bästa industrisajter för energiintensiv industri. Ambitionen är att Sundsvalls-, Timrå- och Härnösands kommun genom dessa etableringar ska växa mer fram till 2030 än vad de gjort de senaste 50 åren.

Under dagen, som hålls på Södra Berget i Sundsvall, kommer de omkring 300 deltagarna diskutera utmaningar och möjligheter med en snabb tillväxt om upp till 13 000 invånare. Man kommer attlyssna till erfarenheter från processen med Northvolt-Volvo Cars för att förstå mer kring vilka krav en stor etablerare ställer på omkringliggande samhällen.

Bengt Ivansson, som i sin roll som Näringslivschef i Skellefteå kommun, jobbade med att ställa om ett helt samhälle kommer att tala om deras erfarenheter med en stor etablering.
Keith Taylor, Global programchef för batterier på Business Sweden, kommer att berätta om hur marknaden för batteritillverkning ser ut, samt vad som krävs för att lyckas.


Media är välkomna att möta kommunstyrelsens ordförande från deltagande kommuner på Södra Berget i Sundsvall tisdag den 25 oktober klockan 12:00.


Kontaktperson:
Pernilla Berg, projektledare Sundsvalls väg framåt
Telefon: 070-343 14 18


FAKTA: STIP - Samverkan Torsboda Industrial Park

Samverkan Torsboda Industrial Park är ett samverkansprojekt mellan Härnösands kommun, Timrå kommun, Sundsvalls kommun och Region Västernorrland med målsättningen att attrahera minst 2 000 nya jobb till Torsboda, men också att initiera utvecklingen av samhället för att möjliggöra framtida befolkningstillväxt. Projektet syftar även till att paketera, marknadsföra och sprida kunskap om siten till omkringliggande samhällen och intressenter.


Om Sundsvalls kommun

Sundsvall är en av norra Sveriges största kommuner – beläget mitt i Sverige vid hav, skog och berg. Med ett starkt näringsliv och 99 000 invånare är vi viktiga för tillväxten i regionen. I Sundsvall kan vi stoltsera med Mittuniversitetet, en förebild när det gäller relationer med arbetsliv och samverkan med omvärlden. Sundsvall växer och vi ger dig möjligheter att växa med oss.