2022-06-02 05:15Pressmeddelanden

Sundsvall firar 647 nya svenskar - uppmärksammas på nationaldagen

Pressinbjudan: Sundsvalls kommun, uppmärksammar de sundsvallsbor som blivit nya svenska medborgare det senaste året.
Tid: Måndag den 6 juni, klockan 13.20-14.30.
Plats: Stadshuset Sundsvall, Spegelsalen, Sundsvall.

Måndag den 6 juni, på Sveriges nationaldag, uppmärksammar Sundsvalls kommun genom Individ- och arbetsmarknadsförvaltningen de 647 Sundsvallsbor som blivit nya svenska medborgare det senaste året.

Det är 647 sundsvallsbor som har blivit svenska medborgare under perioden april 2021 till april 2022. De bjuds in till en ceremoni i Stadshussalongen den 6 juni med start klockan 13.20. Därefter är alla välkomna att delta i det ordinarie nationaldagsfirandet på Stora Torget.

310 personer har tackat ja till inbjudan, 190 vuxna och 120 barn. Många kommunpolitiker kommer också att delta.

Välkommen att delta i firandet i Stadshuset.

För mer information
Saleh Dirawi, Integrationssamordnare, Individ och arbetsmarknadsförvaltningen (IAF), telefon 070-372 01 88, e-post saleh.dirawi@sundsvall.se

Jonas Väst (S), Ordförande Individ och arbetsmarknadsnämnden, telefon 070-189 35 78, e-post: jonas.vast@sundsvall.se

PROGRAM

13:20       Välkommen till Stadshussalongen. Pianist: Kjell Norberg.

13:30       Gruppen Mittfolk av Folk och Världsmusikbandet.

13:40       Jonas Väst (S) Ordförande Individ- och arbetsmarknadsnämnden (IAN) håller tal och hälsar de nya svenska medborgarna välkomna.

13.45       Artist: Yohio känd från bland annat melodifestivalen.

13.55       Love Melander illusionist, humorist och magiker.

Kaffe/te/läsk och tårta serveras.

14.10       Vi sjunger Sveriges nationalsång ”Du gamla du fria”. Pianist: Kjell Norberg.

14:15       Svenska folkdansringen Marlene Jonsson.

14.25       Diplom till årets nysvensk delas ut av Arianne Sundman, kommunfullmäktiges ordförande.

14.30       Gruppen Beugge Mamba. Musik från Västafrika. Kora och sång, afrikanskt slagverk, Massamba Gueye, Oumar Diallo, Ibrahima Ndiang, Lamine Kanouté och Ibrahima Gaye avslutar dagen.

Moderator: Pia Söderlund

Alla är välkomna att fortsätta firandet av nationaldagen utanför Stadshuset

Bakgrund

De nya svenskar som kommer till firandet har olika bakgrund. Många har kommit hit som flyktingar. Några är nordbor som bott här länge. Här finns också anknytningsinvandrare - ofta gifta med någon svensk - och adoptivbarn.

De vuxna nya svenska medborgarna har det gemensamt, att de tagit steget att söka svenskt medborgarskap. I och med permanent uppehållstillstånd har man vissa rättigheter och skyldigheter.

Med medborgarskapet uppnås fullt ut alla rättigheter - som rösträtt i riksdagsval, svenskt pass och svenskt beskydd utomlands - och skyldigheter som värnplikt och civilförsvarsplikt för den enskilde.

Sedan detta firande började år 1992, har antalet nya svenska medborgare årligen i Sundsvall varierat mellan omkring 130 och 647 personer.

Variationerna kan bero på olika saker, exempelvis varierande nivåer på flykting­mottagande som i sin tur växlar med skilda konflikter i världen, men också på förändrad lagstiftning och rutiner kring sådant som anhöriginvandring och medborgarskap.


Om Sundsvalls kommun

Sundsvall är en av norra Sveriges största kommuner – beläget mitt i Sverige vid hav, skog och berg. Med ett starkt näringsliv och 99 000 invånare är vi viktiga för tillväxten i regionen. I Sundsvall kan vi stoltsera med Mittuniversitetet, en förebild när det gäller relationer med arbetsliv och samverkan med omvärlden. Sundsvall växer och vi ger dig möjligheter att växa med oss.