2023-05-31 13:09Pressmeddelanden

Pressinbjudan: Sundsvall firar 689 nya svenskar – nytt rekord

Stadshuset SundsvallStadshuset Sundsvall

Pressinbjudan: Sundsvalls kommun uppmärksammar de 689 Sundsvallsbor som blivit nya svenska medborgare det senaste året.
Tid: Tisdag den 6 juni, klockan 13.15-cirka 14.30.
Plats: Stadshuset Sundsvall, Spegelsalen, Sundsvall.

Tisdag den 6 juni, på Sveriges nationaldag, uppmärksammar Sundsvalls kommun genom Individ- och arbetsmarknadsförvaltningen de 689 Sundsvallsbor som blivit nya svenska medborgare det senaste året, ett nytt rekord sedan firandet började 1992.

Det är 689 sundsvallsbor som har blivit svenska medborgare under perioden april 2022 till april 2023. De bjuds in till en ceremoni i Stadshussalongen den 6 juni med start klockan 13.15. Därefter är alla välkomna att delta i det ordinarie nationaldagsfirandet på Stora Torget.

280 personer har tackat ja till inbjudan, 150 vuxna och 130 barn. Många kommunpolitiker kommer också att delta.

Sundsvalls kommun utvald av Länsstyrelsen att berätta om vårt arbete
Sundsvalls kommun är en av fyra kommuner som valdes ut av Länsstyrelsen i Västerbotten att som gott exempel berätta om hur vi arbetar med våra medborgarskapsceremonier i kommunen.  Sveriges kommuner fick anmäla sig till Länsstyrelsen. Vi blev utvalda som en av fyra och fick delta i den nationella digitala konferensen som hölls nu i vår för kommuner, Regioner, Länsstyrelser och andra intresserade. De övriga kommunerna är Bjurholm, Växjö och Västervik.

Välkommen att delta i firandet i Stadshuset.

För mer information
Saleh Dirawi, Integrationssamordnare, Individ och arbetsmarknadsförvaltningen (IAF), telefon 070-372 01 88, e-post saleh.dirawi@sundsvall.se

Jonas Väst (S), Ordförande Individ och arbetsmarknadsnämnden, telefon 070-189 35 78, e-post: jonas.vast@sundsvall.se

PROGRAM

13:15       Välkommen till Stadshussalongen. Pianist: Kjell Norberg

13:20       Kulturskolans kör Florus Chorus bjuder på några favoritsånger under ledning av Maria Eriksson & Robin East.

13:40       Jonas Väst, ordförande för Individ- och arbetsmarknadsnämnden hälsar de nya svenska medborgarna välkomna.

13:45       Artist: Florian Voss, känd från talang.

13.50       John Martin, illusionist, humorist och magiker.

Kaffe/te/läsk och tårta serveras                                                       

14:05       Sonja Aldén sjunger Sveriges nationalsång ”Du gamla du fria”.

14:10       Svenska folkdansringen dansar.

14:15       Diplom till årets nysvensk delas ut av Arianne Sundman, kommunfullmäktige Ordförande.

14:20       Gruppen Beugge Mamba, Musik från Västafrika, kora och sång, afrikanskt slagverk, Massamba Gueye, Oumar Diallo, Ibrahima Ndiang, Lamine Kanouté och Ibrahima Gaye

Moderator: Pia Söderlund

Alla är välkomna att fortsätta firandet av nationaldagen utanför Stadshuset

Bakgrund

De nya svenskar som kommer till firandet har olika bakgrund. Många har kommit hit som flyktingar. Några är nordbor som bott här länge. Här finns också anknytningsinvandrare – ofta gifta med någon svensk – och adoptivbarn.

De vuxna nya svenska medborgarna har det gemensamt, att de tagit steget att söka svenskt medborgarskap. I och med permanent uppehållstillstånd har man vissa rättigheter och skyldigheter.

Med medborgarskapet uppnås fullt ut alla rättigheter – som rösträtt i riksdagsval, svenskt pass och svenskt beskydd utomlands – och skyldigheter som värnplikt och civilförsvarsplikt för den enskilde.

Sedan detta firande började år 1992, har antalet nya svenska medborgare årligen i Sundsvall varierat mellan omkring 130 och till det nya rekordet 689 personer senaste året.

Variationerna kan bero på olika saker, exempelvis varierande nivåer på flykting­mottagande som i sin tur växlar med skilda konflikter i världen, men också på förändrad lagstiftning och rutiner kring sådant som anhöriginvandring och medborgarskap.


Om Sundsvalls kommun

Sundsvall är en av norra Sveriges största kommuner – beläget mitt i Sverige vid hav, skog och berg. Med ett starkt näringsliv och 99 000 invånare är vi viktiga för tillväxten i regionen. I Sundsvall kan vi stoltsera med Mittuniversitetet, en förebild när det gäller relationer med arbetsliv och samverkan med omvärlden. Sundsvall växer och vi ger dig möjligheter att växa med oss.