2024-02-19 08:29Pressmeddelanden

Nu bjuder vi in till jämförelseförfarande av mark vid Nya Hamngatan

Område som är aktuellt för jämförelseförfarande.Område som är aktuellt för jämförelseförfarande.

Nu finns ett attraktivt område tillgängligt för ambitiösa idéer och kommunen bjuder in till ett jämförelseförfarande. Förhoppningen är hitta en köpare som har goda förutsättningar att skapa den nya bebyggelsen och samtidigt bidra till utvecklingen av centrala Sundsvall.

Om området Nya Hamngatan
Den aktuella platsen ligger mitt i Sundsvall, granne med havet och Stenstan. Norra kajen och Rosenborgskajen har rustats upp och näst på tur är Finnkajen. Det skapar ett havsnära promenadstråk för boende och besökande i stadskärnan.

Vad krävs av intressenterna?
De byggherrar som vill lämna ett förslag på hur området kan utvecklas deltar genom att skicka in en motivering till varför deras förslag ska väljas samt förslag till ny bebyggelse. Prioriterat är följande kvalitetskriterier:

  • Den nya bebyggelsens gestaltning och dess samspel med omgivande bebyggelse. Särskild vikt kommer att läggas på arkitektur som sammanbinder stenstadens östfront med trähusen i öster.
  • Lokaler i bottenvåningen. Vid urvalet bedöms ett förslag högre om en lokal för centrumändamål, till exempel restaurang, handel eller annan verksamhet som bidrar till liv och rörelse i området, inryms i byggnadens nordvästra hörn med skyltfönster mot vattnet och/eller stenstaden.
  • Säkra arbetsplatser. Ett förslag bedöms högre om byggherren beskriver hur denne vid byggenskap arbetar med en säker och trygg arbetsplats.
  • Byggnader i trä. I ett läge då två förslag bedöms likvärdiga kommer förslaget med byggnader i trä att väljas.

– De inlämnade förslagen kräver inga arkitektritningar, däremot kommer det att läggas stor vikt vid ambitionerna för platsen, säger Mattias Strömbom, mark- och exploateringsingenjör, stadsbyggnadskontoret.

Efter sista anmälningsdag, 2024-04-08, sammanställs och bedöms de inkomna förslagen. Resultaten publiceras tidigast 29 april 2024. Efter den sammantagna bedömningen anvisas området till en aktör som får markanvisningsavtalet.

Mer information om jämförelseförfarandet på Nya Hamngatan.

Kontakt
Mattias Strömbom, mark- och exploateringsingenjör.
E-post: mattias.strombom@sundsvall.se
Telefon: 060-19 13 81.


Om Sundsvalls kommun

Sundsvall är en av norra Sveriges största kommuner – beläget mitt i Sverige vid hav, skog och berg. Med ett starkt näringsliv och 99 000 invånare är vi viktiga för tillväxten i regionen. I Sundsvall kan vi stoltsera med Mittuniversitetet, en förebild när det gäller relationer med arbetsliv och samverkan med omvärlden. Sundsvall växer och vi ger dig möjligheter att växa med oss.