2022-06-16 13:00Pressmeddelanden

Efterlängtat aktivitetshus ska byggas vid Himlabadet

Ett nytt spännande aktivitetshus ska byggas vid Himlabadet. Anläggningen kommer att inrymma JumpYards häftiga trampolinpark, Sundsvalls största ungdomsförening ”Drakstaden Sub Sport klubb” (BMX, inlines, kickbike och skateboard), Norrlands största klätterhall samt en coworkinghub. Ambitionen är att huset ska skapa attraktiva aktiviteter för en bred målgrupp året runt.

 

Bakgrund

Jumpyard - en av Sveriges största operatörer av trampolin- och aktivitetscenter - har varit på jakt efter rätt plats, och rätt aktörer att samverka med, för att skapa ett nytt aktivitetshus i Sundsvall. Och nu är pusselbitarna på plats. Målsättningen är att bygga en ny anläggning på den plats där Drakstaden Sub Sport klubb idag har sin verksamhet, på Universitetsallén, bredvid Metropol och snett emot Himlabadet.

- Vi har jobbat länge för att hitta rätt lokal i Sundsvall och när erbjudandet om ett unikt citynära läge dök upp slog vi till direkt. Vi tror att JumpYard och aktivitetshusets övriga aktörer blir ett mycket populärt besöksmål i Sundsvall, säger Pelle Möller, VD för JumpYard.

JumpYard grundades 2017 och har sedan dess öppnat 10 trampolinparker i Sverige och även parker i andra länder. Bolaget kombinerar rörelse och nöje genom att erbjuda aktiviteter såsom trampoliner, skyriders, klättring och höghöjdsbanor.

- Vår plan för JumpYard är långsiktig och ambitiös, där goda leverantörsrelationer, gott samarbete med det lokala skol- och föreningslivet och ett drivet team på plats i Sundsvall är grundläggande framgångsfaktorer. Vi siktar på att JumpYard Sundsvall bidrar med 80 000 aktivitetstimmar årligen, fortsätter Pelle Möller.

 

Drakstaden Sub Sport klubb grundades 1999 och är Sundsvalls största ungdomsförening. Klubben driver idag Drakstaden Skatepark som är en mötesplats med spontanidrott, där sporterna Skateboard, BMX, kickbike och inlines utövas. Verksamheten har i dag ca 800 aktiva medlemmar, och intresset ökar allt mer.

- Drakstaden Skatepark har blivit en mycket viktig mötesplats för många av Sundsvalls barn och ungdomar, och sporterna som utövas här är mycket viktiga alternativ och komplement till dom lagsporter som finns. Här möts barn och ungdomar, med olika bakgrund och från olika delar av kommunen, och även från övriga delar av landet, berättar Mikael Frisk på Drakstaden SSK.

Nu blir Drakstaden SSK en av verksamheterna i det nya planerade aktivitetshuset.

- Drakstaden Sub Sport klubb ser en framtid med större möjligheter på alla verksamhetsplan och en fortsatt bred satsning på BMX, inlines, kickbike och skateboard där alla är välkomna, fortsätter Mikael Frisk.

 

Sundsvalls Klätterhall drivs av äkta paret Ida Sillman Hall och Stephen Hall. De kommer att driva klätteranläggningen som kommer att inrymmas i det nya aktivitetshuset

- Det känns stort att äntligen kunna dela nyheten om att Norrlands största klätterhall öppnar i Sundsvall 2023. Förutom klätterväggar som når upp till 17 meters höjd samt 450 m2 boulderväggar kommer vi att erbjuda klätterträning i grupp för vuxna och barn, ett gym, yoga, café och en härlig social plats att umgås på. Vi ser fram emot att få introducera inomhusklättring, som är en säker, givande och spännande aktivitet som är anpassad till alla åldrar och nivåer, säger Ida Sillman Hall.

- Vi har under de senaste åren letat efter en stor lokal som passar Sundsvalls klättrares behov. Läget i centrum är viktigt för oss och, därför känns denna satsning helt rätt.  Vi ser det som något väldigt positivt att andra aktörer med fokus på gemenskap och fysisk aktivitet kommer finnas under samma tak. Vårt mål är att skapa något bra för vår stad och människorna som bor här omkring. Vi hoppas få lära känna många nya ansikten under resan vi har framför oss och ser fram emot dagen vi får öppna dörrarna till Klätterhallen dit alla är välkomna, säger Stephen Hall.

 

Förutom dessa verksamheter kommer den nya anläggningen även att omfatta en coworking hub på 800 m2:

- Morgan Freedude och Andreas Näslund är grundarna av ”Tillsammans”. Det är en plats för entreprenörer som vill förändra världen, ha kul när de gör det och göra det tillsammans med andra som trotsar den konventionella livsplanen. ”Coworking” eller ”entreprenörshub” kallas detta kreativa arbetsutrymme där rörelseglädje, personlig utveckling och gemenskap är ledande motiv för kulturen som skapas i våra inspirerande lokaler, säger Pierre Eklund som är ägare till PE Invest AB som kommer att arrendera marken av kommunen och förvalta fastigheten. PE Invest AB är moderbolag i en koncern med utveckling och förädling av fastighetsprojekt med inriktning på kommersiella fastigheter. Bolaget startade sin verksamhet 2001 och verksamheten har succesivt utvecklats till att under de senaste sju åren ha uppfört fem nybyggnationer för uthyrning till Leos Lekland, fyra anläggningar för JumpYard samt lokaler för kontor, verkstad och bygghandel.

 

Sundsvalls kommun är man mycket nöjd med den nya etableringen:

- Det här är en viktig satsning, inte minst för subsporterna i Sundsvall, som gör att Drakstaden Sub Sport klubb även fortsättningsvis kommer att vara den största ungdomsföreningen i Sundsvall, säger Lars-Ove Johansson, Ungdoms- och fritidschef på Kultur & Fritid, Sundsvalls kommun.

- Vi är glada att vi får en ny etablering i kommun med Jumpyard som kan stärka centrala Sundsvall och Mittuniversitetets område. Vi är även glada över att vi genom detta ser ut att kunna landa en långsiktig lösning för Drakstaden Sub Sport klubb och Sundsvalls klätterhall, konstaterar Magnus Ydmark, direktör på Stadsbyggnadskontoret, Sundsvalls kommun.

- Det är med stor glädje som jag ser fram emot en ny etablering i Sundsvall. En etablering som erbjuder möjligheter för både unga och gamla att på ett lekfullt sätt utmana sig själva och förstås kompisarna, samtidigt som man får träning för hela kroppen. Härligt också att det kombineras med plats och möjligheter för både klättrare, BMX, skate, med mera, att utvecklas vidare, säger Anders Hedenius (S), ordförande, Stadsbyggnadsnämnden, Sundsvalls kommun.

- Det känns bra att vi kan säkerställa att Drakstaden Sub Sport klubb får moderna och ändamålsenliga lokaler samtidigt som Sundsvall blir en attraktivare stad både för Sundsvallsbor och besökare utifrån, säger Niklas Evaldsson (V), ordförande, Kultur och fritidsnämnden.

 

Övrigt

- I det nya aktivitetshuset kommer det även att byggas nya omklädningsrum för Västhagens fotbollsplan.

- Avsikten är att upplåta den tilltänka marken med tomträtt, d.v.s. kommunen säljer inte marken utan arrenderar ut den på lång sikt.

- Det återstår några beslut och avtal innan spaden kan sättas i marken. Det gäller bland annat bygglov.

- Planen är att byggnation startar med rivning och sanering efter sommaren 2022.
- Målet är att byggnaden ska stå klar under 2023.

 

Kontakt
Sundsvalls kommun:

Anders Hedenius (S), ordförande, Stadsbyggnadsnämnden: 070-183 16 95

Niklas Evaldsson (V), ordförande, Kultur och fritidsnämnden: 073-866 52 88
Lars-Ove Johansson, Ungdoms- och fritidschef på Kultur & Fritid: 070-653 38 44
Magnus Ydmark, direktör på Stadsbyggnadskontoret: 073-231 19 69

JumpYard:
Pelle Möller, VD: 070-426 82 62

Drakstaden Sub Sport klubb:
Mikael Frisk: 070-633 69 96

Sundsvalls Klätterhall:
Ida Sillman Hall: 073-042 39 03

PE Invest AB
Pierre Eklund: 070-627 34 86


Om Sundsvalls kommun

Sundsvall är en av norra Sveriges största kommuner – beläget mitt i Sverige vid hav, skog och berg. Med ett starkt näringsliv och 99 000 invånare är vi viktiga för tillväxten i regionen. I Sundsvall kan vi stoltsera med Mittuniversitetet, en förebild när det gäller relationer med arbetsliv och samverkan med omvärlden. Sundsvall växer och vi ger dig möjligheter att växa med oss.