2023-10-02 09:02Pressmeddelanden

Barnahus inviger nya lokaler, utsatta barn i fokus. Barnombudsmannen invigningstalar.

Pressinbjudan: Invigning och öppet hus av Barnahus nya och större lokaler.
Tid: Fredagen 6 oktober, klockan 13.00-16.00.
Plats: Torggatan 4, våning 6, Sundsvall. 

Barnahus inviger nya lokaler i stenstaden – Utsatta barn i fokus. Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin invigningstalar.

Fredag den 6 oktober inviger Barnahus Västernorrland sina nya och större lokaler i Sundsvall. På Barnahus är fokus på att hjälpa de utsatta barnen. Barnahus ska vara en trygg plats för barn och ungdomar. De får möjlighet att berätta om svåra saker som de har blivit utsatta för, eller sett. Barnen får också stöd och hjälp med att bearbeta dessa händelser.

För att kunna möta ett ökat behov, bland annat på grund av ett ökat inflöde av internetrelaterade sexualbrott mot barn, byter nu verksamheten till större lokaler.

– Barnahus Västernorrland är en sedan länge väletablerad och samhällsviktig samverkansfunktion, och vi är nu glada över att få visa upp och inviga vår nya lokal som är helt anpassad till den verksamhet vi bedriver. Det gemensamma beslutet att satsa på nya lokaler speglar hur viktigt vi alla samverkansparter anser att arbetet kring aktuell målgrupp är. Vi ska alla vara stolta över vårat Barnahus i Västernorrland, säger Caroline Wirmeskog, Länssamordnare Barnahus Västernorrland, Individ- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Barnahusverksamheten i Västernorrland är ett samarbete mellan kommunerna i Västernorrland, Polismyndigheten, åklagarkammaren i Sundsvall och Region Västernorrland. FN:s barnkonvention finns med som en grund i allt arbete som utförs på Barnahus. Detta samarbete gör att barnet berättar om sina upplevelser endast en gång.

– Vi har sett en ökning av anmälningar av internetrelaterad brottslighet de senaste åren, och här behöver vi jobba kraftfullt och samlat för att motverka, klara upp brotten och få personer lagförda. En av framgångsfaktorerna i förundersökningen är att Barnahus finns, och att vi kan erbjuda en trygg och välkomnande miljö för barnen att kunna prata om svåra saker i. Personalen på Barnahus gör ett fantastiskt arbete kring och med utsatta barn och ungdomar i en brottsutredningsprocess, säger Susanne Nilsbert Stoltz, T.f gruppchef/polisinspektör Brott i nära relation, unga.

Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin finns på plats och håller invigningstal.

Välkommen att se våra nya lokaler och delta vid invigningen.

För mer information
Ingela Viklander, Länssamordnare Barnahus Västernorrland, Individ- och arbetsmarknadsförvaltningen, 070-399 93 64,  ingela.viklander@sundsvall.se

Caroline Wirmeskog, Länssamordnare Barnahus Västernorrland, Individ- och arbetsmarknadsförvaltningen, 073-037 85 13, caroline.wirmeskog@sundsvall.se

Susanne Nilsbert Stoltz, T.f gruppchef/polisinspektör BINR 1 (brott i nära relation - unga), Utredningssektionen Västernorrland, telefon 073-070 34 41, susanne.stoltz@polisen.se

Mer om Barnhahus:
Anledningen till det ökade behovet är bland annat att lagstiftningen förändrats för barn och ungdomar som upplever våld mellan närstående, oftast föräldrar. Det räknas sedan juni 2021 som ett Barnfridsbrott. Dessutom har inflödet av internetrelaterade sexualbrott mot barn ökat. Dessa förändringar innebär sammantaget att fler brottsutredningar kring barn genomförs, och behovet av stöd och behandling också ökar.

Till Barnahus Västernorrland kommer barn och unga under 18 år som misstänks ha blivit utsatta för våld i nära relation, sexuella övergrepp eller barnfridsbrott.

Hos oss samverkar polis, åklagare, socialtjänsten i länets kommuner, barnpsykiatri och barnsjukvård för att barn och ungdomars intressen ska tillgodoses på bästa sätt. Allt arbete sker med barnet i centrum. Lokalerna är barnanpassade och alla som träffar barnen är speciellt utbildade för det. 

När det framkommer att ett barn eller ungdom utsatts för brott har socialtjänsten och polismyndigheten olika ansvarsområden. Socialtjänstens ansvar är att utreda barnets behov av stöd och skydd. Polismyndighetens uppgift är att utreda brott. Dessa utredningar kan pågå samtidigt men är oberoende av varandra. Läkare knutna till Barnahus kan undersöka och dokumentera eventuella skador för att styrka brott eller behandla medicinskt. Barn- och ungdomspsykiatrin kan göra bedömningar av barnets mående och där behov finns erbjuda behandlingar. På Barnahus arbetar också personal som samordnar de olika insatserna.

Syftet med vår samverkan är:

  • Att barn och ungdomar inte i onödan ska utsättas för att behöva upprepa sina upplevelser för olika personer i olika syften.
  • Att barn och ungdomar bara ska behöva åka till ett ställe, som är anpassat för dem.
  • Bättre och effektivare samarbete mellan de olika instanserna och bättre utredningar för socialtjänst och polis.
  • Bättre och snabbare stödinsatser.

Det finns drygt 30 Barnahus på olika platser i Sverige. Barnahus Västernorrland är en välfungerande och väletablerad verksamhet som funnits sedan 2006. Vi hoppas och tror att ett lokalbyte som är helt anpassat efter verksamhetens behov kommer ge oss större möjligheter att hjälpa fler barn.

Läs mer på sundsvall.se:
https://sundsvall.se/omsorg-och-hjalp/vald-och-hot/barnahus-vasternorrland/om-barnahus-vasternorrland---stodcentrum-for-barn-och-unga


Om Sundsvalls kommun

Sundsvall är en av norra Sveriges största kommuner – beläget mitt i Sverige vid hav, skog och berg. Med ett starkt näringsliv och 99 000 invånare är vi viktiga för tillväxten i regionen. I Sundsvall kan vi stoltsera med Mittuniversitetet, en förebild när det gäller relationer med arbetsliv och samverkan med omvärlden. Sundsvall växer och vi ger dig möjligheter att växa med oss.