2020-04-14 20:20Pressmeddelanden

70 plussare i Sundsvall kan få låneböckerna levererade hem med bibliotekets take away

För att minska risken för smittspridning av coronaviruset och öka servicen erbjuder biblioteken i Sundsvall take away av låneböcker, för personer i riskgrupper. Tjänsten är ett samarbete med stadsbyggnadskontoret, som står för transporterna.

- Folkhälsomyndigheten uppmanar till social distansering. Vi vill bidra och ge våra låntagare, över 70 år, möjlighet att fortsätta att läsa.
Det säger bibliotekarie Birgitta Ingebrand, som har noterat att det är en ökning av personer i riskgruppen över 70 år som undviker biblioteket just nu. Det märks inte minst på samtal och mejl där låntagare hör av sig och undrar hur de ska kunna få tag i böcker när de inte kan eller vill gå till biblioteket. 

Samtidigt hörde stadsbyggnadskontoret av sig och berättade att de har chaufförer och minibussar, för kommuntransporter, som bara står eftersom verksamheten inom vård, omsorg och skola är begränsad.
- Det ledde till ett spännande samarbete där vi börjar med take away-bibliotek och hemkörning av böcker för personer i riskgrupperna med hjälp av stadsbyggnadskontorets chaufförer, säger Birgitta Ingebrand. Det spelar ingen roll om låntagaren bor i centrala Sundsvall eller i Norrhassel. En beställning görs på telefon till bibliotekspersonalen som packar efter önskemål och sedan kör chaufförerna ut bokpåsen hem till låntagaren. Är man osäker på vad man vill låna kan man hitta boktips eller söka bland litteratur på bibliotekets hemsida https://bibliotek.sundsvall.se/web/arena.

Efter lånetiden på sex veckor hämtas böckerna igen.
Biblioteken i Sundsvall erbjuder tjänsten tills vidare.
- Vi vill upprätthålla vår service till personer över 70 år eller andra riskgrupper och samtidigt göra vad vi kan för att minska risken för smittspridning av coronaviruset, säger Birgitta Ingebrand.

Fler och fler använder sig av bibliotekets e-bibliotek. Via tjänsten Viddla kan man till exempel streama över 1200 filmer gratis. Med appen Biblio kan man läsa e-böcker, lyssna på e-ljudböcker eller läsa mer än 100 tidningar från 60 olika länder via tjänsten Pressreader.
- Det är klokt att använda sig av våra digitala tjänster, men det finns många i den här åldersgruppen som inte använder sig av dem. Vi är och ska vara tillgängliga för alla, oavsett hur man läser. Genom att köra ut böcker till människor över 70 år och andra riskgrupper gör vi biblioteken i Sundsvall tillgängligare för alla, säger Birgitta Ingebrand.

Take-away beställning av böcker, ring: 060-19 18 27

Tips på böcker att låna: https://bibliotek.sundsvall.se/web/arena

För mer information vänligen kontakta:
Birgitta Ingebrand, bibliotekarie Sundsvalls stadsbibliotek, birgitta.ingebrand@sundsvall.se
070 – 550 39 23.


Om Sundsvalls kommun

Sundsvall är en av norra Sveriges största kommuner – beläget mitt i Sverige vid hav, skog och berg. Med ett starkt näringsliv och 98 000 invånare är vi viktiga för tillväxten i regionen. I Sundsvall kan vi stoltsera med Mittuniversitetet, en förebild när det gäller relationer med arbetsliv och samverkan med omvärlden. Sundsvall växer och vi ger dig möjligheter att växa med oss.