2023-01-24 08:49Pressmeddelande

Världsartister medverkar i Stockholms cirkusfestival

Henrik&Louise, Wes Peden och Gabriela Muñoz Henrik&Louise, Wes Peden och Gabriela Muñoz

Den 10–19 februari pågår CirkusMania, Stockholms stora cirkusfestival som visar vilken kreativ, variationsrik och dynamisk konstform cirkus är idag. På flera av de 32 scenerna som ingår i festivalen får publiken möta internationella världsstjärnor.

– Vad många inte känner till är att Stockholm är en internationellt känd cirkusstad. Här finns en högskola för cirkusartister, här drivs forskningsprogram och här finns etablerade nätverk för cirkusartister och här finns till exempel Subtopia som upplåter sina lokaler för residens, säger Kiki Muukkonen, festivalchef och konstnärlig ledare för cirkusavdelningen på Subtopia.

Uppskattningsvis bor ett par hundra cirkusartister i Stockholm. Under festivalen får publiken chans att möta flera av dem. Amerikanska jonglören Wes Peden, som under CirkusMania medverkar med föreställningen Rollercoaster, är en av dem. Han har hela världen som arbetsplats men har valt att bosätta sig i Stockholm.

– Med tanke på vilket cirkus-community Stockholm är känns det väldigt roligt både för oss arrangörer och för artisterna att få bjuda in publiken till festival, säger Kiki Muukkonen.

Festivalprogram med något för alla
Under de tio festivaldagarna går 32 scener runtom i hela Stockholm samman för att sätta allt ljus på cirkus. Årets festival är den fjärde i ordningen och med över hundra programtillfällen även den största någonsin. Här finns något för alla menar Kiki.

Samtida cirkus bygger på den klassiska cirkusens discipliner såsom jonglering, lindans, akrobatik och clowneri, ofta med aktuella frågeställningar och i kombination med musik, poesi, videokonst, design och olika typer av rekvisita.

– För Stockholmspubliken är cirkus som konstform fortfarande något nytt. Festivalen är ett perfekt tillfälle att upptäcka vilken varierad och nytänkande konstform detta är, säger Kiki Muukkonen.

 


12 exempel på världsartister som uppträder under CirkusMania 2023.
Läs mer på www.cirkusmania.se

  • Wes Peden, jonglör som anses en av världens främsta inom sin genre. Uppträder med Rollercoaster på Messingen och Kulturhuset Stadsteatern.
  • Klara Mossberg – lindansare. Har jobbat med både svenska och stora internationella kompanier. Gör nu forskningsprojekt om lindans i Stockholm. Uppträder på Den Fantastiska Platsen.
  • Henrik Agger och Louise Bjurholm von Euler, äkta makar, tvåbarnsföräldrar och parakrobater, bosatta i Stockholm men har världen som arbetsfält. Träffades under en cirkusutbildning i Moskva. Uppträder med Korobka – the gallery version på Den Fantastiska Platsen.
  • Gabriela Muñoz, clown. Internationellt prisad mexikanska som bjuder publiken på relationsclowneri om sökandet efter den rätte. Visas på Kulturhuset Stadsteatern.
  • Invigningsföreställningarna på Subtopia görs av franska cirkusartister: Jonglören Guillaume Martinet samt balansekvilibristerna i Cirque Inextremiste.
  • Svenska Sirqus Alfon har skapat en alldeles egen cirkusgenre: Högteknologisk samtida cirkus. Genren har slagit stort internationellt de senaste åren och har hyllats av både publik och kritiker. 2020 tilldelades kompaniet det prestigefyllda priset ”Bästa cirkus” på en av världens största scenkonstfestivaler i Australien. Uppträder på Tibble Teater och Bagarmossens Folkets Hus.
  • Jay Gilligan, lektor i jonglering vid Stockholms Konstnärliga Högskola. Har hittills uppträtt i 38 länder. Visar Another Sunset samt Apparat.
  • DecaVita sisters består av sex internationella stjärnor: De professionella swingdansarna Charlie och Rebecka som har uppträtt och tävlat i över 25 länder. Primadonnan Maryanne McKenna som är en av de få kvinnliga svärdslukerskorna i världen. Kanadensiska Sarah Lett cyr-hjul och akrobaten Manda Rydman som har luftring, rep och handstående som främsta discipliner samt musikern Maria Olofson.
  • Akrobaterna Sara Runsten och Axel Ahl, en del av Kompani Giraff, arbetar både på hemmaplan och internationellt. Sara har gått på Stockholms Konstnärliga Högskola, Axel har gått Cirkus Cirkörs utbildning. Uppträder med Pace på Kulturhuset i Kungsängen.
  • Kompani ENT består av artister från hela Skandinavien. De arbetar med cirkus och folkmusik och söker sig till nya scenrum. Under CirkusMania medverkar de med Aeldre som spelas utomhus i och runt ett träd i Hågelbyparken.
  • Cirkus Cirkör, medverkar med föreställningen Bloom. Flera av Cirkus Cirkörs föreställningar har blivit stora publiksuccéer både i Sverige och internationellt.
  • Artisterna Ibrahima Camara, Modou Fata Touré från SenCirk, Senegal medverkar med föreställningen Ancrage som visas på Riksteatern.

 



Om Subtopia

CirkusMania är en cirkusfestival som arrangerats sedan 2019 i regi av Subtopia. Målet med festivalen är att i ett omfattande samarrangemang mellan aktörer över hela Stockholms-regionen skapa brett intresse och nyfikenhet för samtida cirkus hos etablerad och ny publik. Cirkus idag är en konstform som tar sig många olika och ofta oväntade uttryck. I 2023 års upplaga av den tio dagar långa festivalen som pågår 10–19 februari presenteras över hundra tillfällen att uppleva cirkus på 32 scener runt om i hela regionen.


Kontaktpersoner

Presskontakt
Magdalena Höglund