2017-06-29 15:00Pressmeddelande

Så skapas den intelligenta förorten – Subtopia, Botkyrka i Almedalen

null

Med kampanjen #JagTrorPåFramtiden åker Subtopia till Visby för att presentera ett smakprov på de spjutspetsprojekt som pågår i regionen. Under torsdagen diskuterar Clowner utan gränser krigsbarnens barndom i Sverige utifrån en ny kommande svensk film och på fredagen kan publiken få ta del av ett av de största urbana forskningsprojekten som just tagit sin början: Att återskapa förorten i fragmenterade landskap.

Torsdag 6 juli kl 13.45 – 14.15, Björkanderska magasinet, Korsgatan 24

Från krigsbarn till livslust

Deras liv har bara börjat, men de har fötts in i konflikthärdar skapade av en annan generation. Många barn räddas, men sedan följer en avgörande kedja av händelser som bestämmer hur de svåra minnena ska härbärgeras. Vad kan kulturarbetare med erfarenhet av nära kontakter med dessa barn berätta? Filmen Guld baseras på Ivica Zubaks och Abbe Hassans (Måste gitt) egna minnen från barndomen och Jennifer Vidmo, Clowner utan gränser, arbetar i fält både i Sverige och i krigszoner med att locka fram glädje hos barn i svåra livssituationer. Hör deras vittnesmål om vad som är möjligt och om hur avgörande de vuxnas möte med dessa barn blir. Till seminariet i Almedalsguiden.

Medverkande:

Jennifer Vidmo, Generalsekreterare, Clowner utan Gränser
Ivica Zubak, Regissör, Indian Summer Film
Abbe Hassan, Producent, Indian Summer Film
Carl-Martin Vikingsson, Pressekreterare, Peter Eriksson, moderator
Fredag 7 juli 15.45 – 16.15, Björkanderska magasinet, Korsgatan 24

Hur ser framtidens intelligenta förort ut?

Är det en slump att vissa samhällen fungerar bättre än andra? Vilka lärdomar kan utvinnas ur tidigare erfarenheter? Sociologer diskuterar visioner om framtidens förorter tillsammans med kommuner och entreprenörer i jakten på insikter framtidens intelligenta förort. Representanter för Södertörns högskolas projekt "Att återskapa förorten i fragmenterade landskap" diskuterar visioner och förväntningar om framtidens förorter. Hur kan sociologers, kommuners och entreprenörers insikter användas för att skapa framtidens intelligenta förorter? Till Seminariet i Almedalen.

Se reklamfilmen för #JagTrorPåFramtiden på Facebook.

Medverkande:

Apostolis Papakostas, Professor, Södertörns Högskola
Mats Bergman, Professor, Södertörns Högskola
Ebba Östlin, Kommunstyrelsens Ordförande, Botkyrka
Stefan Dahlbo, VD, Mitt Alby
Karin Lekberg, Chef, Subtopia
Paulina Sokolow, Moderator


Om Subtopia

Till Subtopia kommer konstnärer, artister, filmare, musiker, graffitimålare, cirkuskompanier, studenter, producenter, sociala entreprenörer och andra kreativa företagare för att skapa, arbeta, utvecklas och göra världen lite vackrare och bättre. Kulturklustret Subtopia drivs av att skapa, uppfinna, fantisera, experimentera, våga ta risker, bryta mot regler och på tanken om rätten att fritt hysa en åsikt och att kunna uttrycka den oavsett format. Subtopia är 15 000 kvm kreativa utrymmen. Här finns mer än 80 företag, ideella föreningar och utbildningar. Subtopia är navet i ett nätverk av människor och idéer. En plattform där var och en får möjlighet att följa sina drömmar och utvecklas på egna villkor. Subtopia arbetar för att underlätta tekniska, kommersiella och sociala aspekter av den kreativa processen; vi är infrastruktur skapad för att främja innovation. Subtopia är involverade i många olika projekt som cirkusbranschmässan Subcase, internationella cirkusproduktioner och lokala utvecklingsprojekt. Dessutom skapar Subtopia varje år tidningen Magasin Subtopia. Subtopia har samarbetspartners världen över och är en del av flera internationella nätverk som European Cultural Foundation och Trans Europe Halles. Subtopia är även en del av det kommunala aktiebolaget Upplev Botkyrka AB och motorn i Botkyrka kommuns satsning på konst, kultur och kreativa näringar. Om du vill uppleva Subtopiaområdet så anordnas här seminarier, filmvisningar, workshoppar, cirkusföreställningar och mycket annat. Subtopia driver också scen för samtida cirkus; Hangaren Subtopia, i ett före detta virkeslager intill Albysjön. På Hangarens scen kan du uppleva svensk, internationell, ny och inte minst – exceptionell cirkus. Här har cirkuskompanier som kanadensiska The 7 Fingers, finska Race Horse Company, Marockanska Groupe Acrobatique de Tanger och svenska Cirkus Cirkör uppträtt. Hangaren är med sina 2 150 kvadratmeter öppen yta också en av Stockholmsområdets största inspelningsstudior för film och tv. Här har bland annat produktioner som Körslaget, Kung Fury och Top Model spelats in. Hangaren är också en utmärkt lokal för stora produktionsrepetitioner varför artister som Roxette, Melissa Horn och Peter Jöback valt att förbereda sina shower här. Sedan The Knife fyllde Hangaren till bredden används också lokalen som konsertscen.


Kontaktpersoner

Elin Borrie
Marknadschef
Elin Borrie