2021-10-20 12:00Pressmeddelande

Nytt samarbete ska främja svensk cirkuskonst

Bild på mingel under Subcase 2015.Mingel under Subcase 2015. Foto av Ben Hopper.

Nordens branschmässa för samtida cirkus, Subcase, som arrangerats av Subtopia sedan 2009, produceras nästa år i samarbete med Riksteatern och Manegen. Via Riksteaterns och Manegens nationella nätverk bland arrangörer och cirkusartister ska Subcase nu bli en ännu starkare språngbräda för svensk samtida cirkus.

Nordens branschmässa för samtida cirkus, Subcase, arrangeras den 17-19 februari 2022 i sin tolfte upplagan, nu tillsammans med Riksteatern och Manegen. Subtopia ser det nya samarbetet som en stor möjlighet.

– Subcase har genom åren varit en motor för internationell spridning av nordisk cirkus, och kan genom vårt samarbete nu bli en ännu vitalare språngbräda för den samtida cirkusen i Sverige, säger Kiki Muukkonen, konstnärlig ledare för cirkus på Subtopia.

Riksteatern, som har en unik infrastruktur med lokala teaterföreningar i hela landet, fick i år ett uppdrag från Kulturdepartementet. Man ska bland annat att främja konstformens utveckling, cirkuskreatörers möjligheter att verka i Sverige samt att utöka antalet scener där cirkus spelas och därigenom också sprida cirkuskonsten till en bred publik i hela landet.

– Det finns ett stort intresse för att arrangera cirkus runt om i landet, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern. Vi har därför stora förhoppningar på samarbetet med Subtopia och Manegen, och är övertygade om att många arrangörer nu i än högre grad kommer få upp ögonen för konstformen och vilja erbjuda den till sin publik.

Det nya samarbetet är en stor händelse för samtida cirkus i Norden och Baltikum, där Subcase är den enda branschmässan. Sveriges nationella intresseorganisationen för cirkus, Manegen, ser ljust på framtiden.

– I denna tid av återstart för scenkonsten ger samarbetet mellan Manegen, Subtopia och Riksteatern våra medlemmar fler möjligheter att fortsätta vara verksamma, säger Margreth Elfström, styrelseordförande för Manegen. Denna gemensamma plattform för utövare och arrangörer kommer att skapa nya kontakter, uppdrag och möten med publik.

Samarbetet kan på många sätt ses som ett naturligt nästa steg i den utveckling för svensk samtida cirkus som bland annat sett etableringen av Cirkus Cirkör som Sveriges enda regionala institution för cirkus, utbildningarna cirkus på Stockholms Konstnärliga Högskola, samt Subcase som brett har presenterat branschen för en internationell marknad. Det ser onekligen ut som en spännande tid för svensk cirkus.


Subtopia är en produktionsplats för konst, kultur och sociala näringar i Botkyrka. Här arbetar artister, producenter, kompanier och andra kreatörer med att förverkliga sina drömmar och att göra världen bättre. www.subtopia.se 

Manegen är en nationell intresseorganisation för cirkus, varieté och gatuperformance. Manegens medlemmar är artister, producenter, kreatörer, studenter och stora som små kompaniet från hela Sverige. www.manegen.org 

Riksteatern är en levande folkrörelse och Sveriges största producerande och turnerande teater med 34 000 medlemmar och drygt 220 lokala teaterföreningar som årligen arrangerar scenkonst över hela landet. Riksteatern har sedan 2021 ett utökat uppdrag från Kulturdepartementet att utveckla den samtida cirkusen i Sverige. www.riksteatern.seOm Subtopia

Till Subtopia kommer konstnärer, artister, filmare, musiker, graffitimålare, cirkuskompanier, studenter, producenter, sociala entreprenörer och andra kreativa företagare för att skapa, arbeta, utvecklas och göra världen lite vackrare och bättre. På 15 000 kvm kreativa utrymmen hittar du företag, ideella föreningar och utbildningar. Subtopia arbetar för att underlätta tekniska, kommersiella och sociala aspekter av den kreativa processen – vi är en infrastruktur skapad för att främja innovation. Vi är också en del i många olika projekt så som cirkusbranschmässan Subcase, internationella cirkusproduktioner och lokala utvecklingsprojekt. Med samarbetspartners världen över och medlemskap i flera internationella nätverk så som European Cultural Foundation och Trans Europe Halles. Subtopia är en del av det kommunala aktiebolaget Upplev Botkyrka AB och motorn i Botkyrka kommuns satsning på konst, kultur och kreativa näringar.

Kontaktpersoner

Alex Rodallec
Pressansvarig
Alex Rodallec