2023-02-09 12:15Pressmeddelande

Nu går startskottet för Sveriges största cirkusfestival CirkusMania

I årets stora cirkusfestival visas 36 olika föreställningar, här syns ett urval.Under CirkusMania spelas 36 olika föreställningar som tillsammans visar konstformens bredd.


Den 10-19 februari pulserar det på
Stockholmsregionens scener när den årliga cirkusfestivalen CirkusMania drar igång och visar cirkus vid över 100 tillfällen på 32 olika scener. Festivalens 36 föreställningar visar bredden av vad konstformen står för idag, med allt från balanshumor, vetenskapscirkus och klimatclowner till akrobatikdrama, cykelorkester och punkpopglädje.

– Det blir en hejdundrande cirkusfestival med något för alla. Vi har flera världsartister på plats, artister som bor i Sverige och har världen som arbetsplats. Nu får vi se dem på hemmaplan! Det blir finurligt, småskaligt, storslaget, allvar och humor. Vi vill verkligen välkomna fler att ta del av cirkusen som är en konstform i spännande utveckling, säger Kiki Muukkonen, festivalchef och konstnärlig ledare för cirkusavdelningen på Subtopia.

Samtida cirkus med världsartister
Cirkusen som konstform är på frammarsch men vad många fortfarande inte vet är att Stockholm är ett cirkusnav och en internationellt känd cirkusstad. Här har det under snart 20 år högskoleutbildats cirka 120 professionella cirkusartister. De tränar och lever här, men turnerar i andra länder. Under de tio festivaldagarna får publiken chans att möta dessa ”lokala världsartister” på hemmaplan.

Samtida cirkus utgår från den klassiska cirkusens olika discipliner, som akrobatik, jonglering, lindans, och clown, och utvecklar dem till nya konstnärliga uttryck, ofta med aktuella frågeställningar. Det finns många genrer och estetiker, och det är vanligt att cirkusen vävs samman med andra konstformer som dans, teater, livemusik, design och poesi.

Här är ett utdrag ur programmet:

Extrêmités med Cirque Inextremiste: Tre franska akrobater i en balansakt om makt och vårt beroende av varandra. För alla åldrar från 7 år.

Perhaps Perhaps… Quizás med Gaby Muñoz. Internationellt prisad föreställning av och med mexikanska clownen Gabriela Muñoz. Om längtan efter kärlek och jakten på den rätte.

Kiseldalen med Kompani Giraff. Familjeföreställning (3–9 år). Med Finurlig akrobatik och objektmanipulation hyllar upptäckarglädjen.

Apparat med kompani Kapsel. Familjeföreställning. Med smittande nyfikenhet och imponerande trick utmanar jonglörerna Jay Gilligan (professor i jonglering) och Erik Åberg fysikens lagar i denna cirkus-balansföreställning.

Minnet med Peter Åberg, finalist i senaste upplagan av Talang bjuder på show med humor, jonglering, tricks, magi och musik och visar vad vårt minne är kapabelt till. Passar hela familjen, från 9 år

House of Future Brown med FutureBrownSpace. Öppen repetition av en afrofuturistisk fabel om brown queer-magi som bjuder på en resa genom ett multibrown verse av doft, sång, sick looks, cirkus och pansensuell scenografi.

Klara Mossberg på Den Fantastiska Platsen Lindansaren och luftakrobaten Klara ger i samtal, performance och installation ett lindansarperspektiv ur samtiden och inblick i sitt pågående forskningsarbete.

 


För mer information eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Magdalena Höglund, presskontakt, tel: 0733 338840
e-post: magdalena@ingoodcompany.se


Om CirkusMania
CirkusMania är en cirkusfestival som arrangerats sedan 2019 i regi av Subtopia. Målet med festivalen är att i ett omfattande samarrangemang mellan aktörer över hela Stockholms-regionen skapa brett intresse och nyfikenhet för samtida cirkus hos etablerad och ny publik. Cirkus idag är en konstform som tar sig många olika och ofta oväntade uttryck. I 2023 års upplaga av den tio dagar långa festivalen som pågår 10-19 februari presenteras över hundra tillfällen att uppleva cirkus på 32 scener runt om i hela regionen.

Om Subtopia
Subtopia är en produktionsplats för konst, kultur och sociala näringar. Till våra 15 000 kvm kommer studenter, sociala entreprenörer och kreativa företagare för att skapa, arbeta, utvecklas och göra världen lite bättre. Här produceras cirkusbranschmässan Subcase, internationella cirkusproduktioner och lokala utvecklingsprojekt samt mycket mer. Med internationella partners i bland annat Trans Europe Halles. Subtopia är en del av det kommunala aktiebolaget Upplev Botkyrka.

 

 

 Om Subtopia

Subtopia är en produktionsplats för konst, kultur och sociala näringar. Till våra 15 000 kvm kommer studenter, sociala entreprenörer och kreativa företagare för att skapa, arbeta, utvecklas och göra världen lite bättre. Här produceras cirkusbranschmässan Subcase, internationella cirkusproduktioner och lokala utvecklingsprojekt samt mycket mer. Med internationella partners i bland annat Trans Europe Halles. Subtopia är en del av det kommunala aktiebolaget Upplev Botkyrka.


Kontaktpersoner

Presskontakt
Magdalena Höglund